Akbelen direnişinin simge isimlerinden Esra Işık hakkında tahliye kararı verildi. 31 Mart’ta tutuklanan Işık’ın, Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
Muğla’nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı çevresindeki tarım arazilerinin acele kamulaştırılmasına karşı düzenlenen protesto sonrasında 30 Mart gecesi gözaltına alınan İkizköy Mahalle Muhtarı Nejla Işık’ın kızı Esra Işık, “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamasıyla 31 Mart’ta tutuklanmış, daha sonra Muğla Cezaevinden Şakran’daki İzmir 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevine sevk edilmişti.
Işık, 28 Nisan'da Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıkmıştı. İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nden jandarma refakatinde ve kelepçeli olarak getirilen Işık'ın duruşması yaklaşık yedi saat sürmüştü. Savcılık ilk duruşmada tutukluluğun devamını talep etmiş, mahkeme ise o aşamada "kuvvetli suç şüphesi" ve "kaçma ihtimali" gerekçesiyle tahliye talebini reddetmişti.
Esra Işık için eylemler yapılmıştı
Esra Işık, Akbelen’de yürütülen maden karşıtı protestolar nedeniyle gündeme gelmiş, tutuklanmasının ardından birçok kentte dayanışma eylemleri düzenlenmişti. Esra Işık'ın destekçileri 9 Mayıs'ta Milas Atapark Meydanı'nda "adalet nöbeti" başlattı. O tarihte 40 gündür tutuklu bulunan Işık için başlatılan nöbete yalnızca İkizköy'den değil, çevre köylerden de destek geldi.
Nöbetin merkezindeki isimlerden biri Esra Işık'ın annesi Nejla Işık oldu. "Köyünü korumak, toprağını, havasını, suyunu korumak suç değil, suç olmamalı" diyen Işık, "Evladımın tepkisi mahkeme heyetine değil, şirketleredir" ifadelerini kullandı.
Kızından ayrı geçirdiği ilk Anneler Günü'nde Şakran Cezaevi'ne gitmek yerine Milas Adliyesi önüne gelen Nejla Işık, "Toprağımızın talan edildiği yetmemiş gibi hepimizi kızımla cezalandırmaya çalışıyorlar" diyerek tepki göstermişti.
Kaynaklar: DW Türkçe, Ajanslar.



