2023'ten beri bekleniyor
Hastane seçimleri neden yapılamıyor?
Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan 15 Aralık Pazartesi günü Ankara’da bir dizi temasta bulundu. Patrik Maşalyan ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Devlet Çok Sesli Orkestrası’nın da katılımıyla düzenlenen konsere katıldı. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen koro üyelerinden oluşan 500 kişinin iştirak ettiği konserde Vartanants Korosu da sahne aldı. Patrik Maşalyan daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile görüştü. Bakan Yerlikaya ile yapılan görüşmede ana gündem maddesi 2023’ten beri yapılamayan Hastane Vakıfları seçimleriydi.
Bilindiği gibi, Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı'nın da araların bulunduğu Azınlık Hastaneleri Vakıfları seçimleri, Ankara'nın 2023 tarihini vermeseni rağmen iki yıldır yapılamıyor. Patrik Maşalyan konuyla ilgili olarak Bakan Yerlikaya'ya kaygılarını iletti, Yerlikaya "Bu konular üzerinde çalışmaların hassasiyetle yürütüleceğini" ifade etti. Yapılan bu açıklamalara rağmen hastane seçimlerinin niçin yıllardır yapılmadığı sorusu hala yanıt bulamadı.
Neler konuşuldu?
Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ve beraberindeki heyet 15 Aralık Pazartesi günü Ankara'da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u ziyaret etti. Görüşmede ağırlıklı olarak Anadolu'daki kiliselerin durumu ele alındı.
Görüşmeye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ile Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu da katıldı. Ziyarette ayrıca Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyesi Aram Kuran, Peder Teotik Çetinkaya, Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Ayık ve Garo Vram Babayan hazır bulundu.

Görüşmede, 6 Şubat depremlerinde hasar gören İskenderun Surp Karasun Manuk Kilisesi’nin restorasyon projesi hakkında bilgi paylaşıldı; ibadethanelerin onarımı için sağlanan desteklerden yararlanmak üzere başvuruda bulunulduğu aktarıldı.
Ayrıca Diyarbakır’daki Surp Sarkis Kilisesi’nin onarım sürecine ilişkin bilgilendirme yapılarak destek talebi dile getirildi.
Patrik Maşalyan, Van’daki Varak Manastırı’nın (Yedi Kilise) onarılarak ziyarete açılmasının bölge turizmine önemli katkı sağlayacağını, aynı zamanda kültürel ve tarihî mirasın korunmasına hizmet edeceğini vurguladı.
Ziyaret kapsamında Kars’taki Ani harabeleri ile Gaziantep’teki Rumkale’de yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi alındı. Patrik Maşalyan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün topluma sağladığı katkılar dolayısıyla teşekkürlerini iletti; özellikle İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin toplumun sanatsal faaliyetleri için tahsis edilmesi sürecinde verilen destekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.
İskenderun Karasun Manuk Kilisesi'nin ana sunağında tahribat yaşanmış ve sunakta kaymalar meydana gelmişti. Ayrıca sağ ve sol sunaklar yıkılmış ve zeminde çatlaklar oluşmuştu.
Özel mülkiyette olan Van Yukarı Bakraçlı (Yedi Kilise) Mahallesi’nde bulunan Varak Manastırı ise büyük ölçüde harap olmuş durumda. Mahalle halkı, hem manastır hem de kale için bir an önce koruma tedbirleri alınmasını istiyor. Manastır Hüsamettin Altaylı ve Altaylı ailesinin mülkiyetinde. Patrik Maşalyan’ın kilisenin daha fazla harap olmaması için müdahale ricasında bulunduğu öğrenildi.
Rumkale Ermeni Kilisesi'nin en büyük azizlerinden Nerses Şnorhali'nin yaşadığı yer. Şnorhali 1173 yılında burada hayata veda etmişti.
Bakan Yerlikaya’ya kaygılar iletildi
Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan Ankara’daki temaslarının ikinci gününde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'yı ziyaret etti.
Görüşmede, AKP İstanbul milletvekili Dr. Sevan Sıvacıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Üyesi Aram Kuran, Peder Teotik Çetinkaya ve Garo Vram Babayan hazır bulundu.
Görüşmede, Patrik Maşalyan rahatsızlığından dolayı ziyarette bulunamayan Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu'nun selamlarını iletti.
Hâlâ gerçekleşmeyen hastane seçimleri konusundaki kaygılarını dile getiren Patrik Maşalyan, yeni anayasa çalışmalarında, azınlıkların da temsil edilip fikirlerinin alınması yönünde arzuları olduğunu ifade etti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da bu konular üzerinde çalışmaların hassasiyetle yürütüleceğini ifade etti.
Azınlık vakıfları dokuz yıldır yapılamayan seçimlerin ardından 2022'de Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle seçimlerini yapabilmiş, vakıfların büyük bölümünde yeni yöneticiler göreve gelmişti. Ancak yönetmelikte gelenek dışına çıkılarak hastane vakıfları seçimleri ayrı tutulmuş, bu vakıflar için 2023'te yeni bir yönetmelik yayınlanacağı belirtilmişti.
İki yıldır yönetmelik yayınlanmadı
Aradan geçen iki yılda yönetmelik yayınlanmadı. Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi, Balıklı Rum Hastanesi, Surp Agop Ermeni Hastanesi ve Balat Or Ahayim Musevi Hastanesi vakıflarının 2023'te seçim yapması gerekiyordu.
Aradan geçen iki yılda yönetmeliğin niçin yayınlanmadığı belirsiz, Ankara'dan bu konuda net bir açıklama yapılmadı. İki yıldır yürütülen tüm temaslarda resmi makamlarca "hazırlıklar sürüyor" yanıtı verildi.
Tek liste tartışmaları yaşandı
Geçen yıl Kumkapı’da gerçekleştirilen geleneksel Surp Dzınunt (Noel) resepsiyonunda söz alan AKP milletvekili Dr. Sevan Sıvacıoğlu hastane seçimleri hakkında şunları söylemişti:
“Patriğimiz devlet büyüklerimize seçimin zamanının artık geldiğini ve olması gerektiği yönünde isteklerini belirtiyor. Bu da çok takdir görüyor. Söylemesinin de hiçbir sakıncası yok. Bana bir de şu iletiliyor, vakıf seçimlerimizi yaparken bazı sahneler yaşandı. İnsanlar birbirlerine kırıldılar, kavgalar ve gürültüler meydana geldi. Dediler ki, eğer seçime gidilecekse bu şekilde olmamasını istiyoruz. Çünkü hastanelerde kamu hizmeti de veriliyor. Eğer mümkünse bir konsensüs halinde, gürültüsüz bir şekilde süreç yürütülsün. Herkesin aday olması demokratik haktır ve hiçbir şekilde de karışılmıyor. Sürecin sağlıklı ve sükunetli bir şekilde yürütülmesi niyetimiz..”
Şirinoğlu’nun sağlık durumu
Bedros Şirinoğlu’nun sağlık durumuna ilişkin Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi bir açıklama yayınladı. Açıklamada, nekahet sürecinin hastanede devam edeceği, sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi. Açıklamada şöyle dendi:
“Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Bedros Şirinoğlu, kısa bir süre önce geçirdiği talihsiz bir kaza sonucu omurilik ve boyun bölgesine yönelik ameliyat geçirerek tedavi sürecine alınmıştır. Nekahet dönemi boyunca tedavisi hastanemizde devam edecektir.
Uygulanan tedavi ve hekimlerimizin titiz takibi sayesinde sağlık durumu her geçen gün daha iyiye gitmekte olup, İyileşme süreci olumlu şekilde devam etmektedir.
Bu süreçte kendisine geçmiş olsun dileklerini ileten, tüm paydaşlarımıza ve kamuoyuna teşekkür ederiz.”

