LORA BAYTAR


Yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken Vakıflıköy’ün gençleriyle konuştuk. Kimi eğitimine devam etmek için ilk kez bu yıl köyünden çıkacak. Kimi ise okulunu yeni bitirmiş Vakıflı’da veya Antakya’da kendine yeni bir hayat kurmanın hazırlıklarını yapıyor. Herbirinin farklı hayalleri ve hedefleri olsa da Vakıflı sevgisi hepsinin ortak paydası.

‘Türkiye’nin Son Ermeni köyü’ Vakıflı’da, on yıllardır geleneklere uygun şekilde kutlanan ve halkın ‘Hirisı Zadag’ (Keşkek Bayramı) olarak adlandırdığı Meryem Ana Yortusu için hazırlıklar tamamlandı.

1915’in 100. yılında 100 kilisede konser vermek üzere piyanosuyla yollara çıkan dünyaca ünlü caz piyanisti Tigran Hamasyan, Şef Harutyun Topikyan yönetimindeki Yerevan Oda Korosu’yla birlikte çıktığı ‘Luys i Luso’ turnesi kapsamında Ani, Akhtamar, Diyarbakır ve Kayseri’nin ardından, 29 Haziran Pazartesi akşamı Vakıflıköy’de dinleyiciyle buluştu. Tabii, Anadolu’nun diğer kiliselerinde verdiği konserlerine gelenlerden farklı bir dinleyici kitlesiyle...

Baba tarafından Musa Dağlı, anne tarafından Birecikli olan Kanada doğumlu Nyree (Neryiri) Abrahamian, İstanbul’daki soykırımı anma töreni sonrasında iki gün için bile olsa dedesinin toprağı Musa Dağı’nı görmek için gelmiş Vakıflı’ya. Onunla, her coğrafyada yeniden kurulan kimlikleri, Abrahamian’ların ve bütün Ermenilerin hikâyesini konuştuk.

24 Nisan 1915 tarihi, Musadağlı Ermeniler için tüm Anadolu’dan farklı anlamlar taşıyor. Çünkü bu coğrafya sürgünü diğer yerlerden farklı yaşamış. Şimdi bu acı tarihin 100. yılında ise hem yas havası var Musadağ’da hem de gururlu bir ruh hali. Çünkü Musadağlılar için dağda geçirdikleri 52 günün ve Portsaid günlerinin başlangıcı demek 24 Nisan, direniş ve kurtuluşun ise sembol zamanı.