ERMENİSTAN

GÜNCEL Ermenistan Depremi: 35 yıl geçti, hâlâ herkese barınma hakkı sağlanamadı

Yerevan merkezli İnsan Hakları Araştırma Merkezi’nin başkanı Anahit Simonyan, Spitak depreminin etkilediği bölgede barınma haklarının uygulanmasına ilişkin araştırmalarını, değişen hükümetlerin benzerlik politikalarını ve geçici barınaklarda yaşayanların zorunlu tahliye tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını Agos’a anlattı.
GÜNCEL Tarihin tekerrürü: Zorunlu göç ve yeni ‘ev’ Ermenistan

Karabağlı Ermenilerin, dokuz ay süren ablukanın ardından Eylül ayında Ermenistan’a zorunlu göçü şu an Ermenistan’ı en çok sarsan konu. Yaklaşık yüz bin insanın evlerini, yaşamlarını bırakıp çoğunun yanına hiçbir şey almadan belirsizliğe doğru yola düşmesinin üstünden neredeyse bir buçuk ay geçti. Ermenistan’a yerleşen insanların durumunu anlamak, İnsan Hakları Gündemi sayfası okurlarına aktarmak için her sene olduğu gibi Ermenistan’a geldim.
İNSAN HAKLARI ‘İnanç ülkesi’ Ermenistan’da dinsiz olmak

Eskiden Sovyetler Birliği’nin parçası olan Ermenistan'da, bağımsızlığın kazanılmasından beri din konusunda kafa karışıklığı yaşanıyor. Dinin uzun yıllar yasak olduğu ülkede din baskınlığının yükselişini, her geçen yıl artan kilise sayısından bile anlamak mümkün.
GÜNCEL Poligraf gece kulübünde polis şiddeti, alay, çıplak arama

Yerevan’ın merkezde bulunan gece kulübü Poligraf’a polis, 23 Nisan gecesi bir baskın düzenledi. Maskeli ve silahlı yaklaşık 40 özel harekât polisinin baskın yaptığı esnada kulüp çalışanlarına ve kulübe gelenlere şiddet uygulandı, kulüpte bulunan 40’tan fazla kişi bir saat yüzüstü yere yatırıldıktan sonra karakolda dört saat süren sorguya götürüldü. Kulübün kapıları mühürlendi.
İNSAN HAKLARI Ermenistan’da bedelli askerlik önerisi

Bakanlık, tasarının nedenini şöyle açıklıyor: Bedelli askerlik için öngörülen 24 milyon Dram, sözleşmeli bir askere beş yıl boyunca ayda 400 bin Dram (1000 Dolar) maaş ödemek için yeterli olacak.
GENEL Ermenistan’ın queer belleği kitap oldu

Yerevan’da Kültürel ve Toplumsal Anlatılar Laboratuvarı [CSN Lab] Sovyetler sonrası Ermenistan’ın queer belleğini ele alan yeni kitap çalışmasını yayınladı. Yapılan derinlemesine görüşmelerde ülkenin queer topluluğunun kimlik inşasından kimliğin oluşumuna etki eden medya, edebiyat, müzik alanlarına, artan militarizm ve ataerki ile ‘norm dışı’ kimliklerinin özgürce ifade etme mekânlarına ışık tutan kitap ‘Ermenistan’ın Queer Belleği’ başlığıyla okurlarla buluştu.