ANTİ SEMİTİZM

GÜNCEL “Kiduş” mu okuyacağız “Kadiş” mi

1934 Trakya Olayları nedeniyle cemaatsiz kalan Büyük Edirne Sinagogu hakkında Edirne Valisi Dursun Şahin'ın açıklamaları etrafında dönen tartışmanın Türkiye Yahudi toplumuna neler düşündürdüğünü, Rita Ender’in kaleminden aktarıyoruz.
GÜNCEL Vali'nin antisemitik çıkışı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne takıldı

Edirne Valisi Dursun Şahin, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskını gerekçe göstererek, 2010 yılından beri restorasyonu devam eden Edirne’deki Büyük Sinagog’un ibadethane değil müze olarak açılacağına ilişkin bir açıklama yaptı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gelen ‘tasarruf bizde’ açıklamasının ardından ise Vali çark etti; medyada çıkan açıklamalarının ‘gerçeği yansıtmadığı’ ifade edildi.
GÜNCEL ‘Gazze’nin kendine özgü jeopolitik konumundan ötürü bu bir soykırımdır’

Dünyada İsrail’in savaşçı politikalarına karşı artan tepki, İsrail’le birlikte anti-Semit duyguları da harekete geçiriyor. Oysa İsrail içinde veya dışında, İsrail devletinin saldırgan eylemlerine karşı çıkan çok sayıda Yahudi ve İsrailli var. ‘Ethnic Cleansing of Palestine’ (Filistin’in Etnik Temizliği) kitabının yazarı Ilan Pappé'yle, Gazze krizinin ardındaki nedenleri konuştuk.
GÜNCEL Avrupa'da İsrail karşıtı eylemler Yahudi karşıtlığına dönüşünce

İsrail’in Filistin’deki saldırılarını protesto eylemleri, Avrupa’da tetikte bekleyen Yahudi karşıtlığını su yüzüne çıkardı. Özellikle Fransa’da, Paris’in Sarcelles banliyösünde geçtiğimiz Pazar barışçıl bir şekilde başlayan İsrail karşıtı protesto Yahudi dükkanlarına saldırıyla sonuçlandı.