TÜRKİYE

GENEL LGBTİ+ ölümlerinde hızlı artış

LGBTİ+ hareketi, son dönemde art arda gelen intihar ve ölüm haberleriyle sarsıldı. LGBTİ+ ölümleri dışlama politikalarıyla doğrudan ilişkili, siyasi bir mesele olduğu hâlde, hareketin parçası olan kişilerin intiharları ve çoğunlukla hizmetlere erişim engellerinden kaynaklanan ölümleri hakkında kamusal alanda konuşmak gün geçtikçe zorlaşıyor.
GENEL Af Örgütü'nden İran ve Türkiye raporu: Mülteciler hukuksuzca geri itiliyor

Uluslararası Af Örgütü, ülkelerinden kaçan Afganların İran ve Türkiye sınırlarında maruz kaldığı geri itme ve hukuka aykırı biçimde ateş açılması vakalarını aktaran raporunu paylaştı. Raporda, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesiyle ülkeden kaçan Afganların İran ve Türkiye sınırlarında geri itmeye, İran başta olmak üzere güvenlik güçleri tarafından şiddete maruz kaldıkları kaydedildi..
GÜNCEL 'Yunanistan insan hakları yükümlülüklerine ihanet içinde'

Uluslararası Af Örgütü bugün bir açıklama yayımlayarak, Yunanistan yetkilileri tarafından sığınmacıların ülkeye girmesini engellemek için alınan insanlık dışı tedbirlerin Yunanistan’ın insan hakları yükümlülüklerine korkunç bir ihanet olduğunu ve şiddetten kaçan insanların hayatını tehlikeye atacağını söyledi.
GENEL Türkiye ve Ermenistan’ın ortak sorunu: Ailesel Akdeniz Ateşi

Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ve tıp kurumlarında Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığı üzerine çalışmalar yürüten beş uzman tıp doktorundan oluşan bir grup, 18-20 Mart 2019 tarihleri arasında Ermenistan’ı ziyaret etti. Grupta, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yanı sıra Memorial Ankara Hastanesi'nden uzmanlar yer aldı.
GENEL ‘Yeni sistemde dikkatler yerel yönetimlere çevrilecek’

Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Temmuz’daki yemin töreniyle birlikte yürürlüğe girdi. Yeni sistem beraberinde pek çok soruyu da gündeme getirdi. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göreve başladığı ilk günden itibaren cumhurbaşkanlığı tarafından birbiri ardına yayınlanmaya başlayan Kanun Hükmündeki Kararname’ler (KHK) kafaları daha da karıştırdı. Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemini ve bu sistem çerçevesinden önümüzdeki dönemde yaşanacak olası gelişmeleri Anayasa hukuku uzmanı Prof. Dr. Sevtap Yokuş’la konuştuk.
GENEL Türkiye’de yabancı olmak kolay değil

Türkiye’de yabancıların çalışma koşulları önemli bir sorun. Kayıtdışı çalışan yabancıların pek çoğunun insanlık dışı şartlarda çalıştıkları ve yaşadıkları biliniyor. Biz de bu koşullarda yaşayan pek çok zorlukla mücadele etmek zorunda kalan göçmenlerle konuştuk. Helsinki Yurttaşlık Derneği’nden Hakan Ataman da Türkiye’de yabancıların çalışma izni süreçlerinin ne kadar karmaşık olduğunu anlattı.