MELKON KARAKÖSE

TOPLUM Vergi krizine formül aranıyor

Ermeni okulları için son dönemde gündeme gelen ‘iktisadi işletme’ sorunu ve bu sorunun ortaya çıkardığı vergi kıskacından kurtulmak için başlatılan girişimler sürüyor. Mart ayında, Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) tarafından okullara yollanan yazıda, ailelerden bağış alınması durumunda okulların iktisadi işletme olarak kabul edilecekleri ve kurumlar vergisine tâbi olacakları, bu durumda 2015’ten itibaren okul faaliyetlerinin kurulacak iktisadi işletmeler bünyesinde sürdürülmesi gerektiği belirtilmişti. Bu yazının ardından, dört Ermeni okulunda, Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Maliye Bakanlığı müfettişleri teftişe başlamıştı.
TOPLUM Artık bahane kalmadı

Ankara'da azınlık toplumlarının temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda, Bülent Arınç, patriklik seçimiyle ilgili soru üzerine, Patrik II. Mesrob'un sağlık durumunu belgeleyen bir raporla seçimin yapılabileceğini açıklamıştı. Eldeki belgeler ise bu şartın hemen yerine getirilebileceğini gösteriyor.
GÜNCEL 2014 Nizamnamesi

Azınlık toplumları için daha sağlıklı bir yönetim modelinin önümüzdeki günlerde sıkça tartışılacağını öngörerek, bu sayımızda, deneyimli yönetici Melkon Karaköse’yle konuştuk. Karaköse ADİP çatısı altında çalışan kurullar ve VADİP’in sunduğu raporlara göre karar veren, seçilmiş bir danışma kurulu bulunan bu model bir yönetim modeli öneriyor.