100. YIL

DOSYA Yüzleşme başka bahara

2015, 1915 Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılı olması açısından hayli önemliydi. Aylar, yıllar öncesinden hazırlıklar yapıldı ve deyim yerindeyse herkes nefesini tutup olacakları beklemeye başladı. Neler olup bittiğini yıl boyunca sayfamıza yansıttık, ancak yıl biterken şöyle bir soru aklımızı kurcaladı: “1915 ile yüzleşme açısından 2015 nasıl geçmişti?” ve “Türkiye Ermeni toplumu, fikir ve etkinlik üretme açısından neler yapabilmişti?” Bu iki soruya yanıt aramak için bu konularda faaliyet gösterenlerin, fikir üretenlerin kapısını çaldık; bununla da yetinmedik, Ermenistan’dan da görüşler aldık. 2015’te önemli aşamalar kaydedildiği konusunda çoğunluk mutabık, ancak belli ki daha katedilecek çok yol var.
KÜLTÜR SANAT System of a Down 100. yıl turnesine başlıyor

Grammy ödüllü müzik grubu, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı için planladığı büyük turneye başlıyor. 6 Nisan’da Los Angeles’ta başlayacak ‘Ruhları Uyandır’ (Wake Up The Souls) turnesi, 23 Nisan’da Yerevan’da son bulacak.
TOPLUM 23 Nisan'da çanlar sadece Türkiye'de çalmayacak

23 Nisan’da, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı anma törenleri kapsamında dünyadaki tüm Ermeni Kiliseleri soykırım kurbanlarının anısına çan çalacak. Bu anma törenine İstanbul Ermeni Patrikhanesi katılmıyor.
GÜNCEL Yüzüncü yılı anma etkinlikleri artık tek bir sitede

Güney Kaliforniya Üniversitesi Ermeni Çalışmaları Enstitüsü, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılını anmak için dünya çapında hazırlanan etkinlikleri bir araya getiren bir rehber hazırladı. ‘year100.org’ isimli üç dilli internet sitesi herkesin katılımına açık.
TOPLUM 100 yıl sonra kadim topraklara yolculuk

Amerika, Avrupa, Ortadoğu ve Ermenistan’dan Diyarbakır, Van, Kars gibi doğu illere düzenlenen bireysel geziler ve grup seyahatleri, geçmişle bugün ve dolayısıyla gelecek arasında bir köprü kuruyor. Bu uzun yolculuklardan birini gerçekleştiren ikinci kuşak Amerikalı Ermeni Matthew Karanian, ‘Historic Armenia After 100 Years’ (100 Yıl Sonra Tarihi Ermenistan) adlı bir gezi kitabı yayımladı.
TOPLUM Karagözyan’da 100. yıl coşkusu Tata’yla zirve yapacak

Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı’nın, kuruluşunun yüzüncü yıldönümü için düzenlediği kutlamalar, önümüzdeki hafta yapılacak etkinliklerle son bulacak. 17 Kasım’da ise, Zorlu Center’daki Performans Sanatları Merkezi’nde (PSM) düzenlenecek olan Tata Simonyan konseriyle, coşkunun tüm toplumla, özellikle de gençlerle paylaşılması hedefleniyor.
GÜNCEL Ermenistan'dan Erdoğan'a Soykırım anması daveti

Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandian, Erdoğan'a, 2015’te Yerevan’da gerçekleşecek Ermeni Soykırımı anması davetini iletti. Davet, Cumhurbaşkanı Sarkisyan tarafından, geçtiğimiz mayıs ayında 'Türkiye Cumhurbaşkanı'nı 2015'te Ermeni Soykırımı'nın çarpıcı kanıtlarıyla yüzleşmesi için resmen Ermenistan'a davet ediyorum' ifadesiyle yapılmıştı.