ZORUNLU GÖÇ

GENEL Azerisiz Karabağ’dan Ermenisiz Karabağ’a: Asıl zulmü halk çekiyor

Karabağ’dan on binlerce Ermeni, 10 ay süren abluka ve açlıktan sonra bölgeden tahliye edildi. ‘Tahliye’ denen de, sahip olduğu her şeyi bırakıp kendisini ilk otobüse, arabaya, kamyona atıp koca belirsizliğe gitmekti. Bu senaryonun aynısı 1980’lerin sonunda da yaşanmıştı. Yine binlerce Ermeni, yüzyıllarca yaşadıkları toprakları bırakıp bir yorgan bile almadan kaçmak zorunda kalmıştı. Aynı şeyi yıkılmakta olan Sovyetler Birliği’nin içinde olan Sovyet Ermenistanı sınırları içerisinde yaşayan Azeri nüfus da yaşamıştı. Azerbaycan’ın Karabağ’daki Ermeni halkına yaptıklarını, uluslararası kamuoyunun kayıtsızlığını izledik. Ancak burada, Bakü doğumlu olup yaklaşık 30 yıl önce Ermenistan’a göç etmek zorunda kalan gazeteci Yuri Manvelyan’ın içeriden bir eleştirisini aktaracağız.
GÜNCEL 41 milyon kişi kendi memleketinde yurtsuz

Ülke İçinde Yerinden Edilme Merkezi ve Norveç Mülteciler Konseyi’nin hazırladığı “Dünya İç Göç Raporu”na göre dünyada yaklaşık 41 milyon kişi iç savaş ve şiddetten kaçabilmek için kendi ülkesi içinde göç etmek zorunda kaldı. Türkiye’de ise kadar savaş ve çatışmalar nedeniyle ülke içinde göç etmek zorunda kalanların sayısının 954 bin.
GÜNCEL Şırnak'tan zorunlu göçün tutanağı

Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği Şırnak'ta, mahallelerinden göç etmek zorunda kalan vatandaşlara “evin kullanımından sorumlu olmadıklarına” dair tutanak imzalattırılıyor.