TERÖR

GÜNCEL

Barış İçin Akademisyenler/İstanbul grubu adına barış talebinde bulunan akademisyenler Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Muzaffer Kaya'nın tutuklanması, akademisyen Chris Stephenson'un sınırdışı edilmesi ve tartışılan 'terör kanunu düzenlemesini' Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku alanında uzman Yrd. Doç. Dr. Öznur Sevdiren değerlendirdi.
GÜNCEL ‘Birlikte yaşamı’ öldürmek

IŞİD’in Paris’i ve dünyayı sarsan terör saldırısı sonrası, yaşananlar ve etkileri her açıdan ayrıntılı olarak ele alınıyor. 2004-2014 arasında Le Monde’un Türkiye muhabiri olarak görev yapan Guillaume Perrier, Paris’teki atmosferi Agos için aktardı.
TOPLUM Türkiye Ermenileri Patrikliği: Cemaatimizi hedef alan ifadeler derinden yaralamaktadır

Türkiye Ermenileri Patrikliği, yaşanan terör olaylarını kınayan ve kalıcı barışın tesis edilmesi gerektiğini belirten bir açıklama yayımladı. Açıklamada, son dönemdeki saldırılarda Ermenileri hedef alan açıklamalar da eleştirildi: “Ermeni vatandaşlarına karşı hiç de adil olmayan ifadeler kullanmak akıllara durgunluk verecek ve insafa sığmayacak bir davranıştır.”
GÜNCEL ‘Gerçek İslam’ı tanımlayabilecek bir otorite yok’

Paris’te 7 Ocak’ta yapılan ve 12 kişinin hayatını kaybettiği Charlie Hebdo saldırısı, Türkiye’de her olayda olduğu gibi iki kutup ekseninde tartışıldı. Bazı analizlerde ‘İslami terör’ün yaygınlığına yer verilirken, bazıları da ‘Avrupa’da yükselen İslamofobi’ye ve ‘gerçek İslam’ın bu olmadığına’ dikkat çekti. Bu tartışmaların belirli noktalarını, dünyada kolonyalizm çalışmalarının sayılı isimlerinden, ‘İyi Müslüman, Kötü Müslüman’ kitabının yazarı, Columbia Üniversitesi Antropoloji bölümünden de görev alan Makerere Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Prof. Mahmood Mamdani’ye sorduk.