İNSAN HAKLARI

GENEL LGBTİ+ ölümlerinde hızlı artış

LGBTİ+ hareketi, son dönemde art arda gelen intihar ve ölüm haberleriyle sarsıldı. LGBTİ+ ölümleri dışlama politikalarıyla doğrudan ilişkili, siyasi bir mesele olduğu hâlde, hareketin parçası olan kişilerin intiharları ve çoğunlukla hizmetlere erişim engellerinden kaynaklanan ölümleri hakkında kamusal alanda konuşmak gün geçtikçe zorlaşıyor.
GÜNCEL Ermenistan Depremi: 35 yıl geçti, hâlâ herkese barınma hakkı sağlanamadı

Yerevan merkezli İnsan Hakları Araştırma Merkezi’nin başkanı Anahit Simonyan, Spitak depreminin etkilediği bölgede barınma haklarının uygulanmasına ilişkin araştırmalarını, değişen hükümetlerin benzerlik politikalarını ve geçici barınaklarda yaşayanların zorunlu tahliye tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını Agos’a anlattı.
GÜNCEL İki farklı ülke, iki benzer trans hikâyesi

Yerevan’da Nikita’nın hikâyesine Milena Adamyan'’n lensinden tanıklık edeceğiz. Luiza Simonyan ise sorularıyla Ankara’daki trans hayatına, Türkiye'de transların karşılaştığı sorunlara götürecek bizi.
ERMENİSTAN Sevan Gölü’nde av yasağına karşı kitlesel eylem

Aylar süren eğitim, inceleme ve tatbikatların ardından Ermenistan’ın Sevan Gölü’nde yeni göreve başlayan su devriyeleri ile Noratuslu balıkçılar arasında gerilim yaşandı. Devriye ekibi saldırıya uğradı, balıkçılar ise günler önce iki balıkçının devriye ekipleri tarafından darp edildiğini aktardı.
GÜNCEL Ukrayna savaşından kaçan Setrakov, Gümrü’den kaçırıldı

Rus güçleri, ülkede firar etmekle suçlanan Rusya vatandaşı Dmitri Setrakov’u, Ermenistan’ın Gümrü şehrinden kaçırdı. Setrakov, Rusya’nın 102. askerî üssüne nakledildi. Dmitri Setrakov’un 20 Aralık’ta Rusya’ya götürüldüğü öğrenildi. İnsan hakları savunucuları, Setrakov’u Rostov askeri polisinin gözaltı merkezinde buldu.