KAMULAŞTIRMA

GÜNCEL Anlı: Sur’da AKP’lilerin mülkleri kamulaştırma dışı

Diyarbakır Sur’da alınan “acele kamulaştırma” kararı hakkında konuşan Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Sur’da AKP’ye yakın şirketlerin mülklerinin kamulaştırma dışı tutulduğunu iddia etti. Anlı, isim vermese de “Halka küfretmeyi kendilerine meslek edinmiş Artvin’deki şirket şu anda Sur’la ilgileniyor” diyerek, Cengiz Holding’i işaret etti.
Davutoğlu: Sur’da rıza dışında bir şey yapmayacağız

Davutoğlu, tartışma yaratan Diyarbakır Sur’un acil kamulaştırmasıyla ilgili olarak, “Mülkiyet hakkına riayet edilecek. Mimari doku kesinlikle korunacak” diye konuştu. Davutoğlu “Acele kamulaştırma gibi tamamen hukuki adım onların mülkiyet haklarını kesinlikle tehlikeye sokmayacağı gibi teminat altına alacaktır” dedi. STK’lar ise toplantıda yuvarlak cümleler kullanıldığını ve bazı sorulara cevap verilemediğini açıkladı.
GÜNCEL Ateş ‘Gâvur Mahallesi’ne de mi düştü?

Diyarbakır’da kiliselerin de ‘acele kamulaştırma’ listesine alınmasının ardından başlayan tartışma Sur’un, Suriçi’nin tarihini de bir kez daha gündeme getirdi. Anadolu Ermenileri ve Hıristiyanları tarihinde önemli bir yer kaplayan Diyarbakır, özellikle de Suriçi tarihi boyunca bu tür uygulamaların merkezinde oldu aslında. Zakarya Mildanoğlu, kamulaştırma kararı vesilesiyle hem Suriçi kiliselerinin, hem de Diyarbakır’da kamulaştırmanın tarihini hatırlatıyor.
KİLİSE Agos manşet: Yangından mülk kaçırma

Bakanlar Kurulu'nun Sur ilçesinde aldığı kamulaştırma kararı kamuoyunda tedirginlik yarattı. Bakanlar Kurulu’nun kararı düzeltmesi gerektiğini söyleyen Başepiskopos Aram Ateşyan, Çevre Bakanı Sarı’dan randevu talep ettiklerini söyledi. Surp Giragos Vakfı Avukatı Ali Elbeyoğlu, “Bu kararın uygulamaları idarenin inisiyatifine bırakılmamalıdır. Kararı mahkemeye taşıyacağız. Bakanlar Kurulu kararı yine Bakanlar Kurulu kararıyla düzeltilmelidir” dedi.
GÜNCEL Sur için yaşatma platformu

Çatışmalardan sonra “Acele kamulaştırma" kararı alınan Sur Diyarbakırlı 310 sivil toplum örgütü bir araya gelerek “Suriçi Koruma ve Yaşatma Platformu”nu kurdu. Platform adına açıklama yapan DTS Odası Başkanı Sayar, “Merkezi hükümetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın teklifi üzerine aldığı kamulaştırma kararı yürürlükteki mevzuatlara aykırı olarak tesis edilmiştir” diye konuştu.
KİLİSE Diyarbakır’ın kiliseleri de kamulaştırıldı

Sur'da Bakanlar Kurulu'nun kararıyla kamulaştırılan yerler arasında Ortadoğu’nun en büyük Ermeni kilisesi olan Surp Giragos Kilisesi de var. Aynı kararla Süryani, Keldani ve Protestan Kiliseleri de kamulaştırıldı.
TOPLUM Kamp Armen nasıl bağışlandı?

Kamp Armen, geçen hafta, tapuda sahibi olarak görünen Fatih Ulusoy tarafından, Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na bağışlanmıştı. Ancak yapılan bağış, kampın el konan arazisinin sadece bir bölümünü oluşturuyor. Arazinin geri kalanı, Tuzla Belediyesi tarafından kamulaştırıldı. Belediye’nin, arazinin kalan kısmını vakfa iade etmesi isteniyor.
TOPLUM Tuzla'da süreç başladı, talep tapunun iadesi

Kamp Armen’in yıkımına karşı tepkiler gelmeye devam eder ve kampta yıkıma karşı nöbet sürerken, çözüm için de girişimler başladı. Konu, hükümetin gündemine gelmiş durumda. AKP milletvekili adayı Markar Esayan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla konuştuğunu ve sorunun çözümü için çalışmaların başladığını söyledi. Ermeni toplumu, çözüm konusunda umutlu ancak temkinli. Öne çıkan talep, kamulaştırma değil tapunun iadesi.