ZORYAN ENSTİTÜSÜ

GENEL Rohingyaların ve Ezidilerin adalet arayışı sürüyor

Kanada’daki Zoryan Enstitüsü ve Toronto Üniversitesi 29 Temmuz - 11 Ağustos 2018 tarihleri arasında ‘Soykırım ve İnsan Hakları Üniversite Programı’ başlıklı bir çalışma organize etti. Program katılımcılara, insan hakları ve soykırım ilişkisi, soykırımın psikolojik etkileri, soykırımın inkarı, Holokost, Ermeni Soykırımı, Kamboçya, Ruanda, Guatemala soykırımları, Aborijinlere uygulanan soykırımlar, soykırım ve cinsiyet gibi konularda çalışan önde gelen isimlerden ders alma fırsatı tanıdı.
GÜNCEL Dilde değişimle, adalet ve ceza sorunları aşılabilir mi?

Buenos Aires’deki AGBU Merkezi’nde, Luisa Hairabedian Vakfı’nın işbirliğiyle 18 Kasım 2017’de düzenlenen konferansta Zoryan Enstitüsü’nün müdürü K.M. Greg Sarkissian bir konuşma yaptı. Sarkissian’ın bu konuşması aynı zamanda Enstitü’nün Akademik İdare Heyeti üyesi Prof. William Schabas’ın yayınlarını temel alıyor. Ermeni Soykırımı sonrasına yönelik hukuki tartışmalara dair bir değerlendirme özelliği taşıyan ve “insanlığa karşı suç” kavramı üzerinde durmanın yeni yollar açabileceğini savunan bu konuşmanın Türkçesini paylaşıyoruz.
GÜNCEL Soykırım ve “Déjà vu!”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Fransa ve Danimarka’da 1915’e dair alınan kararlar sonrası gündeme getirdiği “ortak komisyon” önerisine Zoryan Enstitüsü cevap niteliğinde bir mektup yazdı.
GÜNCEL “100 hayat” kurtarıcıları anlatıyor

Ermeni Diasporası’nın önde gelen isimlerinden Rusyalı Ermeni yatırım bankacısı Ruben Vardanyan, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı anma etkinlikleri kapsamında ünlü Hollywood yıldızları ve insan hakları savunucularıyla iş birliği yapmaya hazırlanıyor. Vardanyan’ın öncülük ettiği ‘100 Hayat’ inisiyatifi, George Clooney’in kuruculuğunu yaptığı ‘Not On Our Watch’ (Bizim Gözetimimizde Olmaz) organizasyonunun desteğiyle her sene verilmek üzere bir ödül tasarladı. Ödül, başka insanların hayatını kurtarmak için kendini riske atan kişilere verilecek.