301. MADDE

GENEL Paylan’a ‘301 fezlekesi’

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’a röportaj ve konuşmaları gerekçe gösterilerek dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlandı.
GENEL Paylan’a 301 fezlekesi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan hakkında 301. madde ve ‘Cumhurbaşkanına Hakaret’ suçunu düzenleyen 299. maddeden fezleke düzenledi ve TBMM’den Paylan’ın dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. Adalet Bakanlığı’nın Paylan’ın 301. maddeden yargılanmasına izin verdiği ortaya çıktı.
GÜNCEL Utanç kararı emsal oldu

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün basın danışmanı Ahmet Sever’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Varank’a hakaret ettiği gerekçesiyle mahkûm edilmesine ilişkin kararın gerekçesi açıklandı. Gerekçede Hrant Dink’in hedef olmasına neden ve Türklüğü hakaret iddiasıyla yargılandığı davanın kararı emsal olarak gösterildi. Karar AİHM’den dönmüştü.
GÜNCEL Baskın Oran: Yeni 301 TCK 299

Baskın Oran, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçunu düzenleyen TCK 299. maddeyle ilgili yazısında, maddenin işlevinin TCK 301 gibi muhalifleri sindirmek olduğunu belirtiyor, 301’i de aşan uygulamalarla daha büyük bir zulme neden olduğunu söylüyor.
GÜNCEL Türkiye ‘301’i kaldırmam’ diyor

Türkiye, Birleşmiş Miletler İnsan Hakları Konseyi’nin önerdiği 278 reform ve yasa değişikliği tavsiyesinden 203’ünü kabul ederken, 75’ini reddetti. Çoğunluğu ifade özgürlüğüyle ilgili olan 75 önerinin içinde Hrant Dink’in de yargılandığı, Türklüğün aşağılanmasına ilişkin tartışmalı yasa ‘301’inci Madde’ de var. Türk Ceza Hukuku Derneği Başkanı Av. Fikret İlkiz’e göre, Türkiye, BM toplantısında çıkan 301’le ilgili tavsiyeye karşıt görüş sunarak, bu maddenin ifade özgürlüğüne aykırı olmadığını savunmaya devam etti.