HAFIZA MERKEZİ

GENEL Bilinen mekânların bilinmeyen tarihi

Hakikat Adalet ve Hafıza Merkezi, ‘Hatırlayan Şehir: Taksim’den Sultanahmet’e Mekân ve Hafıza’ adlı bir kitap yayımladı. Anadolu Kültür’den Asena Günal tarafından yapılan şehir turu, Hafıza Merkezi’nden Murat Çelikkan’ın önerisiyle ortak bir yazma süreciyle kitaplaştırıldı. Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından desteklenen çalışmada sırasıyla Taksim Meydanı, Gezi Parkı, İstiklal Caddesi, Emek Sineması, Galatasaray Meydanı, Hazzopulo Pasajı, Mısır Apartmanı, Karşı Sanat, Aras Yayıncılık, Narmanlı Han, Neve Şalom Sinagogu, Salt Galata, Kamondo Merdivenleri, San(a)saryan Han, Belediyeler Birliği Binası, Türk İslam Eserleri Müzesi ve Four Seasons Hotel İstanbul’un tarihi anlatılırken bu mekânlar etrafında yaşanan hak ihlalleri ve toplumsal mücadeleler de aktarılıyor. Çalışmanın yürütücüleri Günal ve Çelikkan ile mekân ve hafıza ilişkisini konuştuk.
GÜNCEL Yeni nesile 90’ları anlatmak

Hakikat Adalet ve Hafıza Merkezi, hak ihlalleri alanında çalışan kurumların yaratıcı anlatım biçimlerini kullanabilmeleri için bir çalışma yürütüyor. Sanal gerçeklik, oyunlaştırma, animasyon gibi alanlarda, yaratıcı anlatım biçimleri konusunda çalışma zemini oluşturmaya çalışıyor. Paneller dizisiyle geniş bir alanda tartışma yürütülmesi amaçlanıyor.
GÜNCEL Kritik davalar mercek altında

Hafıza Merkezi’nden Melis Gebeş, Burcu Bingöllü ve Kerem Çiftçioğlu’yla 'Dava İzleme: Duruşma Salonunda Devlet ve Yurttaş' raporunu ve yıllardır süren davaların durumunu konuştuk.
GÜNCEL Hafıza Merkezi’nden ‘Adalet Mekanizmaları’ eğitimi

Hakikat Adalet ve Hafıza Merkezi’nin Şırnak Barosu ile birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında “Devam Eden Çatışma Şartları Altında Geçiş Dönemi Adaleti Mekanizmaları, Dünya Deneyimi ve Türkiye” başlıklı eğitim programı düzenliyor.
GÜNCEL ‘Beyaz Toroslar için siz ne yaptınız?’

Özel güvenlik bölgesi uygulamalarının, sokağa çıkma yasaklarının ve çatışma halinin devam ettiği bir dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Beyaz Toros’ açıklaması gündeme oturdu. Başbakan’ın 21 Ekim’deki Van Mitingi’nde yaptığı "Ak Parti iktidardan inerse buralarda terör çeteleri ya da eskiden olduğu gibi Beyaz Toroslar dolaşacak" açıklaması hem faili meçhul cinayetlerin şüphelisi olan ve şimdiye kadar resmi olarak tanınmamış ‘JİTEM’in varlığını hem devletin en üst düzeyinde kabulü anlamına geliyordu, hem de bölgedeki kayıp yakınları için üstü kapalı bir tehdit anlamı taşıyordu. ‘Hafıza Merkezi’nin kurucularından avukat Emel Ataktürk’le bu açıklamanın yankılarını ve cezasızlık sürecini konuştuk.