ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ

GÜNCEL Zafer Üskül: OHAL yönetimi olağanlaştırıldı

Türkiye, çözüm sürecinin sona erdirilmesiyle yeni bir çatışma dönemine girmişken, hükümet krizinin çözüme ulaşmaması nedeniyle ‘güvenlik’ gerekçeli fiili uygulamalara sahne oluyor. Bir yandan sadece valilik kararlarıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sayısı 100’ü geçmiş özel güvenlik bölgeleri ilan ediliyor, bir yandan da Cumhurbaşkanı “Sistem fiilen değişti” diyor; ardından, koalisyon ibresi bir anda erken seçime dönüyor. Fiili uygulamaların kaideye dönüştüğü bu dönemde, süreci yürüten mekanizmaların Anayasa’ya uygunluğunu, anayasa profesörü ve eski AKP milletvekili olan, son olarak geçtiğimiz haftalarda bir grup aydının yayımladığı ‘Barış Çağrısı’nın imzacılarından Zafer Üskül’le konuştuk.
GÜNCEL ‘Yaşanan 90’lardan fazlası’

Silvan, Varto, Silopi gibi ilçelerde incelemelerde bulunan HDP milletvekilleri, Ziya Pir, Çağlar Demirel ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, izlenimlerini Agos’la paylaştılar: "Öyle şeyler yapılıyor ki, yarın bu halk ve devlet, birbirinin yüzüne bakamayacak duruma gelecek. Kopuş tehlikesi çok büyüktür."
GÜNCEL Sokağa çıkma yasağı mahkemeye taşındı

Diyarbakır’ın Lice ve Silvan ilçesinde bugün yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağı mahkemeye taşındı. Avukatlar ‘acil olarak’ yürütmenin durdurulması için Diyarbakır İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
GÜNCEL ‘Güvenlik bölgeleri OHAL’den daha vahim’

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar, “geçici askeri güvenlik bölgesi” uygulamasını değerlendirdi. Aktar, “OHAL’in bir yasası vardı. Şu anda uygulanan pratik OHAL’den daha vahim” dedi. Aktar, iletişim kanallarının kesilmesinin Anayasal suç olduğuna da dikkat çekti.
GÜNCEL Silvan’de ne oluyor?

Silvan'a giden HDP ve DBP heyeti bölgeye ulaştı. Heyetin verdiği bilgilere göre, bölgede yoğun çatışmalar yaşanıyor. Bir kişinin hayatı kaybettiği, iki kişinin yaralandığı söyleniyor.