ABLUKA

GENEL Karabağ’da kadın olmak: ‘İnsanların tek arzusu barış’

Sekiz aydır Karabağ ve orada yaşayan 100 bine yakın Ermeni nüfus abluka altında. İlaç, yakıt ve yiyecek eksikliği şimdiden bir insanî felakete yol açtı ve her geçen gün can almaya devam ediyor. Peki, abluka altındaki bir bölgede kadın ve anne olmak nasıl bir şey? Karabağ’la ilgili siyasi tartışmalarda pek görülmeyen Karabağlı kadınlar, bugün Agos’ta söz haklarını kullansınlar istedik.
GÜNCEL Karabağ’da abluka altında hayat: Ne gıda ulaşıyor, ne tıbbi yardım

Karabağ’da yaşayan halkın abluka altında hayatlarına devam etmenin yedinci ayı, 12 Temmuz’da doluyor. Bölgeye giriş çıkışların engellendiği, sadece Rus askerleri eşliğinde ve acil durumlarda yapılan çıkışlar, yaklaşık bir aydır tamamen durduruldu. Yerevan’dan Karabağ’a giderken oradan çıkamayacağını hiç düşünmeyen Ermenistanlı gazeteci Sofia Agopyan, Karabağ’da abluka altında geçen günlerini anlattı.
GÜNCEL HDP'den 'nöbete ses verin' çağrısı

HDP’nin dün Diyarbakır’ın Ekin Ceren Parkı’ndaki grup toplantısıyla başlattığı Vicdan ve Adalet Nöbeti 2. gününe girdi. Fakat park polis tarafından abluka altına alınmış durumda, vekillerden ve bazı parti yöneticilerinden başka nöbete kimse katılamıyor.
GÜNCEL Tuğluk: Derik’te devlet halka ‘terk edin’ baskısı yapıyor

Mardin, Derik’te 6. gününe giren sokağa çıkma yasağında polis, HDP heyetine gaz göz yaşartıcı bombalarla saldırdı. Baygınlık geçiren HDP Adana milletvekili Meral Danış Beştaş hastaneye kaldırıldı. Heyette yer alan Van eski milletvekili Aysel Tuğluk, ‘halk katliam olabileceğine dair ciddi kaygı taşıyor” diyor.
KÜLTÜR SANAT ‘Otopark’tan ‘Abluka’ya

Cevdet Erek son günlerde hem ‘Abluka’ filmi için yaptığı ses tasarımıyla, hem de 14. İstanbul Bienali kapsamında sergilenen yerleştirmesiyle gündemde. Sanatçıyla bir araya gelerek, iki projenin detaylarını konuştuk.
KÜLTÜR SANAT Emin Alper: İyimserliği inada ve politik tavra dönüştürmemiz lazım

Venedik Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü’yle dönen Emin Alper’in bu hafta vizyona giren yeni filmi ‘Abluka’, 90’lardaki çatışma ortamından ilham alsa da bugünün karanlığına da temas ediyor. İki kardeşin devlet baskısı altında yaşadığı travmayı perdeye taşıyan yönetmen, abluka altındaki bir mahalle üzerinden bir Türkiye distopyası yaratıyor. Alper’le ikinci uzun metraj filmi ‘Abluka’ vesilesiyle, filmin ve ülkenin politik ve psikolojik karmaşasını konuştuk.
GÜNCEL Cizreliler anlatıyor

Geçtiğimiz hafta boyunca Cizre, olağanüstü hali aşan uygulamalara tanık oldu. Sivil toplum kuruluşlarının raporuna göre, Cizre’de 22 yurttaş hayatını kaybetti, yaralıların tıbbi tedaviye ulaşması engellendi. Gazetemize ulaşan iki tanıklığı sizlerle paylaşıyoruz.