NEFRET SUÇU

GÜNCEL Fransa’da inkar yasası Anayasa Konseyi’ne takıldı

Fransa’da Ermeni Soykırımı gibi insanlığa karşı suçların inkârına ceza getiren yasa değişikliği, 26 Ocak günü Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edildi. Konsey inkarın cezalandırılması için mevcut nefret suçları yasasını yeterli görüyor.
GÜNCEL TCK 122 hayal kırıklığı: Nefret suçu kağıt üstünde kaldı

Ayrımcılık ve nefret suçuna dair cezasızlık döngüsünü kıracağı söylemiyle Türk Ceza Kanunu’na eklenen ve 2014’te son şeklini alan 122. madde, aradan geçen iki yılda ne nefret suçu ne de ayrımcılık faillerinin etkin bir şekilde cezalandırılmasını sağladı. Uzmanların görüşlerine göre, yasa işlenemez bir suç tanımlıyor, savcılar suç duyurularını dikkate almıyor, dava açılsa da mahkemeler beraat kararı veriyor.
GÜNCEL Nefret suçunda kapsam genişlemeli

Şort giydiği gerekçesiyle bir kadına saldıran Abdullah Çakıroğlu, Çakıroğlu, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" ve "İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçlarından tutuklandı. Hukukçular bu tür saldırılarda nefret suçundan dolayı cezai işlem yapılması ve nefret suçuyla ilgili olarak da kapsamı genişletecek bir yasal düzenleme yapılması gerektiği görüşünde.
GÜNCEL Suriyelilere linç planı

Ankara’da bir grup, Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Önder mahallesindeki bir parka sosyal medya üzerinden saldırı çağrısı yaptı.
AZINLIKLAR 'Ermeni avı'na çağıran Kars Ülkü Ocakları Başkanı'na hapis cezası

Kars, Ani’de geçtiğimzi yıl konser veren piyanist Tigran Hamasyan’la ilgili ırkçı açıklamalar yapan Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı Tolga Adıgüzel hakkında, milletvekili Garo Paylan’ın açtığı dava sonuçlandı. Adıgüzel 7 ay 15 gün hapis cezası ve 11 bin 240 TL para cezasına çarptırıldı. Hüküm ertelendi.
GÜNCEL Selendi Davası'nda zaman aşımı tehlikesi

Manisa’nın Selendi ilçesindeki Romanların evlerinin, çadırlarının yakılması ve ilçeden sürülmeleriyle ilgili davanın bugün görülen 21. duruşmasında karar çıkması bekleniyordu. Ancak 20 sanığın vekilliğini yürüten avukatın davadan çekilmesi nedeniyle mahkeme durumun sanıklara tebliğ edilmesine ve duruşmanın 23 Aralık tarihine ertelenmesine karar verdi.
GÜNCEL ‘Ermeni avı’na tepki büyüyor

Caz piyanisti Tigran Hamasyan’ın Kars Ani’de konser düzenlemesi üzerine, “Bizler de Kars caddelerinde Ermeni avına mı çıkalım?” diyen Kars Ülkü Ocakları Başkanı Tolga Adıgüzel'in ifadeleri Kars'ta yoğun tepkiye yol açtı.