YEREVAN

GENEL Halk sokaklarda, gözaltılar artıyor

Yerevan’da eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın yeni dönemde Başbakan olarak ülkeyi yönetmesine karşı protestolar devam ediyor. Bugün 20 Nisan’da polis Yerevan ve Gümrü’de onlarca insanı gözaltına aldı.
GÜNCEL Serj Sarkisyan Başbakan, eylemler şiddetleniyor

Bugün Ermenistan Milli Meclisi özel oturumla Başbakan seçimini gerçekleştirdi. Oturuma katılan 97 milletvekilinden 93’ü oy kullandı. Cumhuriyetçi Parti adayı Serj Sarkisyan, 77 oy alarak Başbakan oldu. Yerevan’ın sokaklarında eylemcilerin sayısı giderek artıyor, birçok sokak kapalı, akşam Cumhuriyet Meydanı’nda büyük eylem planlanıyor.
GÜNCEL Ermenistan Parlamentosu Başbakan seçiyor, protestolar dinmiyor

Bugün Ermenistan Milli Meclisi’nde özel oturumla Başbakan seçimleri yapılıyor. Saat 12.00’de başlayan oturuma 90 milletvekili katılıyor. 9 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı’nı Armen Sarisyan’a devreden Serj Sarkisyan’ın başbakan adayı gösterilmesine protestolar ise Yerevan’da sürüyor. Protestocular resmi binaları kuşatmaya başladı.
GÜNCEL Ankara ve Yerevan protokolleri tartışıyor

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, geçen hafta Türkiye’yle 2009’da imzalanan protokollerin Ankara tarafından yürürlüğe konmadığını hatırlatarak, protokollerin iptali için tarih verdi. Türkiye tarafından sert bir dil ve yazılı açıklama ile eleştirilen bu açıklamanın cevabı da gecikmedi.
GÜNCEL Bir izolasyon projesi olarak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu

Uzunluğu 838 kilometre olan yeni demiryolu, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiyi güçlendirecek ama diğer taraftan bu iki ülkeyi, aralarındaki siyasi ve ekonomik orantısızlığa rağmen, Gürcistan’a bağımlı kılacak.
GÜNCEL ‘Demokratik Türkiye Ermenistan’ın da lehine”

İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Ermenistan temaslarını anlattı. Paylan, Türkiye’nin demokratikleşmesinin Türkiye Ermeni toplumu için olduğu kadar Ermenistan ve diğer bölge ülkeleri için de ne kadar önemli olduğuna dikkat çektiğini belirtti.