TANER AKÇAM

GÜNCEL Etyen Mahçupyan’a cevap

Tarihçi Prof. Taner Akçam, kısa süre önce yayımlanan ‘Naim Efendi’nin Hatıratı ve Talat Paşa Telgrafları’ kitabı hakkında, Etyen Mahçupyan’ın 6 Kasım tarihli Karar gazetesinde yayımlanan yazısında yer alan bazı yorum ve değerlendirmelerine cevap verdi. Taner Akçam’ın yazısını sunuyoruz.
TÜRKİYE Talat Paşa telgrafları gerçek mi?

Prof. Taner Akçam, yeni kitabında, Ermeni soykırımının tarihyazımında önemli bir rol oynayan ve bugüne dek inkâr edilen Naim Bey’in hatıratlarını yayımlayarak hem iddialara yanıt veriyor, hem de soykırımın tarihyazımında yeni bir çığır açıyor.
KÜLTÜR SANAT Taner Akçam’ın kitabı Ermenistan’da

Taner Akçam’ın 2014 yılında İletişim Yayınları etiketiyle piyasaya çıkan ve yayımlandığı günden itibaren büyük yankılara neden olan kitabı ‘Zorla Müslümanlaştırılmış Ermeniler: Sessizlik, İnkâr ve Asimilasyon’ artık Ermenicede.
GÜNCEL Taner Akçam: 2015’te kilit rolü Papa üstlendi

2015, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı vesilesiyle büyük önem taşıyor. Yıl boyunca Türkiye’de ve dünyada pek çok anma etkinliği düzenlendi. 2015’te ilk kez bir Papa, 1915’te yaşananları soykırım olarak nitelendirirken, Avrupa Parlamentosu ve Almanya’nın Ermeni Soykırımı’nı kabul ettiğine tanık olduk. Soykırımın 100. yılında yaşananları ve bu yılın önemini, Clark Üniversitesi Holokost ve Soykırım Araştırmaları Merkezi’nden Prof. Taner Akçam’la konuştuk.
GÜNCEL Sarıkamış'ı iki Ermeni asker anlatıyor

Prof. Taner Akçam, 4 Ocak’ta Taraf’ta yayımlanan yazısında, Sarıkamış’ta savaşan iki Ermeni askerin mektuplarına yer veriyor. Nazaret Demirciyan ve Hovsep Seyisyan’ın yazdığı bu mektuplar, B. Donabedian tarafından derlenen ve 1922’de yılında Paris’te Ermenice olarak basılan Tsayn Darabelots (Acı Çekenlerin Sesi) kitabındaki mektuplar arasında bulunuyordu.
GÜNCEL 1915'in belgesini sümen altı etmişler

Gazeteci Murat Bardakçı, bir TTK yetkilisinin 1915’te verilen tehcir kararı sonrasında tutulan sevk defterlerini Osmanlı arşivlerinden alarak, başka bir kurumun arşivinde sakladığını söyledi. Bardakçı’ya göre, bu iş, resmî bir kararla ilgili değil, bireysel işgüzarlığın sonucu. TTK’nın değişen yönetimi bile, bu belgelerin nerede olduğunu şu an bilmiyor.