YARGI

GÜNCEL ‘Ergenekon Davası'na benzer süreçleri göreceğiz’

15 Temmuz darbe girişiminin ardından çeşitli kamu kurumlarındaki görevden alma süreci devam ediyor. Yargı, emniyet ve orduyla başlayan tasfiye süreci toplamda yaklaşık 50 bin kişilik devasa bir listeye dönüştü. Kurumlar içindeki kadrolaşmanın büyüklüğünden, tasfiyelerin ardından kamu hizmetlerinde yaşanabilecek aksaklıklara; Cemaat’ten doğan boşluğu doldurmak için yaşanacak yeni çatışmalardan, sürecin devamında başlayacak olan devasa darbe davasına kadar insanların kafasında pek çok soru oluştu. Bu soruları Demokrat Yargı Derneği’den Orhan Gazi Ertekin’le konuştuk.
GÜNCEL Türkiye’yi sarsan tarih: 15 Temmuz

173’ü sivil 240 kişinin hayatını kaybettiği 1491 kişinin yaralandığı 15 Temmuz darbe girişimi sonrası devlet kademesinde büyük bir gözaltı, tutuklama ve açığa alma operasyonu yürütülüyor . Çarşamba günü itibariyle, TSK, kamu kurumları ve yargıya uzanan soruşturma kapsamında yaklaşık 2 bin kişi tutuklandı, 50 bini aşkın kamu personeli görevden alındı. Soruşturma ve tasfiye ve gözaltıların süreceği anlaşılıyor.
GÜNCEL Polis devletinde yeni perde

Önümüzdeki hafta meclis gündemine gelecek ‘İç Güvenlik Paketi’ kolluk kuvvetlerine devredilen yetkinin sınırlarını bir kez daha tartışmaya açtı. Eleştirilerin odağında bulunan güvenlik paketinden hareketle, düzenlemenin neler getireceğini, ‘devlet bekasını’ korumaya yönelik bu tür düzenlemelerin izlediği yolu ve eleştirilen polis tutumunun arka planını masaya yatırdık.
GÜNCEL ‘Yargı, masalsı sahtelikten politik hakikat alanına geçti’

Demokrat Yargı Derneği yöneticilerinden Hâkim Faruk Özsu, geçen hafta gerçekleşen ve sonuçları daha uzun süre kamuoyu gündeminden inmeyecek gibi görünen HSYK seçimleri sonuçlarını değerlendirdi. Halen Mersin’de görev yapan Özsu, yargıdaki mücadelenin milliyetçilik bağlamında yeni saflaşmalara neden olacağı, bu yüzden de kriz doğurabilecek provokasyonlar olabileceği uyarısında bulunuyor.
GÜNCEL ‘Türkiye’de bugün diktatörlüğü bırakın, iktidar bile yok’

Demokrat Yargı Derneği’nin yöneticilerinden halen Diyarbakır’da hâkimlik görevini sürdüren Faruk Özsu, kamuoyunda Gülen Cemaati’nin yargı ve emniyetteki yapılanması üzerine yaptığı yorumlarla dikkat çeken yargı mensuplarından biri. Özsu ile ‘22 Temmuz Operasyonu’nu, AK Parti-Gülen Cemaati çatışmasının yakın gelecekte ne tür sonuçlar doğurabileceğini konuştuk.
GÜNCEL ‘Yeniden’ Yeni Yargı Paketi

28 Haziran cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Yeni Yargı Paketi’, özellikle yargı görevini etkileme suçunun kaldırılması ve Sulh Ceza Mahkemelerinin yerini alacak Sulh Ceza Hâkimliklerinin genişletilmiş yetkileri hususunda tartışma yarattı. İşte yeni Yargı paketindeki değişikliklerden bazıları.