MAHPUS HAKLARI

GÜNCEL Deprem ve hapishaneler: Tutsak yakınları anlatıyor

Türkiye’yi büyük yıkımla karşı karşıya bırakan depremler sonucunda her geçen saatte can kaybı artıyor. Enkaz altında kalan insanlar halen yardım bekliyor. Bu haftaki İnsan Hakları Gündemi sayfasını afet durumlarında hapishaneler ve tutsakların yaşam hakkına açıyoruz. Tutsak yakınları yaşadıkları belirsizlik, endişe ve bilgi eksikliğini, hapishanelerin mimari olarak tutsakların yaşam hakkını korumaya yönelik olmadığını ve yapılması gereken değişiklikleri anlatıyor.
GÜNCEL Mahkûm çalışanların sosyal hak hayali

Tarihin eski dönemlerinden beri ucuz veya zorunlu işgücü olarak görülen mahkûmlar, Türkiye ekonomisine sağladıkları katkılara rağmen, hâlâ uluslararası hak ve standartlara kavuşamamanın sıkıntısını çekiyor. Sendikasız, sigortasız çalışan mahkûmların emeği patronların gözünü kamaştırırken, açık cezaevinde çalışmayı reddeden kapalı cezaevine gönderiliyor.
GÜNCEL Mahpusta işçi olmanın ‘dünü ve bugünü’

“İşçi mahpuslara emeklilik sigortasının yapılmaması, yevmiyelerinin düşük olması ve hapishane içerisinde iş imkânlarının kısıtlı olması International Labour Organization kurallarıyla çelişmektedir.”
GENEL Silivri Cezaevi'ndeki işkence iddiaları için yeni tanıklıklar

Silivri Cezaevi’nde gardiyanların işkencesi sonucu öldürüldüğü belirtilen Ferhat Yılmaz’ın annesi yaşananları ve ailenin göç hikâyesini anlattı. Sabriye Yılmaz, “Çarşamba günü konuştum, Cumartesi cenazesi geldi. Oğlum intihar etmedi, onu öldürdüler” dedi.
GÜNCEL Son beş yılda 451 hasta mahpus hayatını kaybetti

Adalet Bakanlığı verilerine göre, cezaevlerindeki 841 hasta, Adli Tıp Kurumu uygun gördüğü halde tahliye edilmeyi bekliyor. 1086 hasta mahkûm ise raporları kabul edilmediği için içeride yaşam savaşı veriyor. Son beş yılda cezaevinde 451 mahpus hayatını kaybetti.