DERSİM KATLİAMI

GÜNCEL Dersim ’38 hakikatini ağıtlardan dinlemek

Z Yapım ve Kalan Müzik tarafından yayımlanan ‘Tertele: Ağıtların Diliyle Dersim ’38’ başlıklı çalışma, Dersim’de yaşanan kıyım sırasında ve sonrasında yerel halkın yaktığı ağıtları ele alıyor. Toplumun geniş kesimleri tarafından hâlâ bilinmeyen bir kıyımın ayrıntılarına ışık tutan bu hacimli çalışmayı, Cemal Taş, Nilüfer Saltık, ve kitabın İngilizce çevirilerini yapan Nazım Dikbaş’la konuştuk.
KÜLTÜR SANAT Nakışlara işlenen Dersim tarihi

Beyrut’ta yaşayan sanatçı ve psikolog Anita Toutikian’ın ‘N’akışlar’ adlı sergisi, 23 Nisan günü, Depo’da açıldı. Sergi, Toutikian’ın, Soykırım’dan kurtulan, 1938 Dersim Katliamı’nı yaşayan anneannesi Hıripsime Sarkisyan’ın işlediği nakışları içeriyor. Toutikian, “Anneannem hiç konuşmadı, ancak iğne ve iplikle anlattı; acısını, korkularını, tanıklığını, öyküsünü nakışlara döktü” diyor.
GÜNCEL Dersim Tertelesi, Seka Sure toplu mezarında anıldı

Dersim Tertelesi'nin 78. yıldönümü dolayısıyla Dersim, Ankara, Antep ve Adana'da çeşitli anma etkinlikleri ve eylemler düzenlendi. Anmaların Dersim'deki merkeziyse geçtiğimiz Nisan ayında toplu mezarların bulunduğu Hozat ilçesine bağlı Seka Sure mevkiiydi.