ZAMANAŞIMI

GÜNCEL 'Cizre JİTEM' davası avukatlarından Vesek: Devletin yüzleşme derdi yok

Kıdemli bir jandarma subayının yargılandığı ilk faili meçhul davası olan ‘Cizre JİTEM Davası’nın son duruşmasında savcı, aralarında emekli Albay Cemal Temizöz’ün de bulunduğu 8 sanık hakkında beraat istedi. Müdahil avukatlardan Veysel Vesek’e göre, tüm delillere rağmen verilen mütalaa, devletin yüzleşme politikasından vazgeçtiğini gösteriyor.
GÜNCEL Kapıdaki tehlike: zaman aşımı

Çok sayıda faili meçhul ve kayıp davasında zaman aşımı sınırına gelindi. Eğer adım atılmazsa bu dosyalar kapatılmış olacak. İHD ve Cumartesi Anneleri zaman aşımı tehlikesine karşı yeni bir kampanya başlattı.
GÜNCEL Karin Karakaşlı: Yangın yerinde saatler ve değirmenler

Karin Karakaşlı akıp giden zamanı ve zamanda asılı kalan 2 Temmuz 93 Madımak Katliamı'nı yazdı: Sabrettiklerimiz, aradaki süreyi ölçtüklerimiz maalesef hep huzur veren şeyler değil. Tahammülsüzlüğü ölçen saatse yok. Zamanaşımına uğrayan ve inkâr edilerek yok sayılan katliamların davalarında yıllar hep o aynı anda asılı kalır. Aşılmayan acıda zaman nereye akacaktır ki.
GÜNCEL 12 Eylül'de haksız yere hapis yatana zamanaşımı engeli kalkıyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Mücahit Erdoğan'ın, konuyla ilgili Mümtaz'er Türköne'nin açtığı davada hazırladığı mütalaada, yerel mahkemenin 'zamanaşımı' nedeniyle davayı reddeden kararının bozulması istendi. Yargıtay'ın da bu yönde karar vermesi durumunda, darbe sürecinde tutuklu yargılanıp beraat eden mağdurlar haklarını ararken 'zamanaşımı' engeline takılmayacak.
GÜNCEL Kamu görevlilerinin yargılanmasında izin şartı kalkıyor

AİHM içtihatları doğrultusunda hazırlanan, yargı reformu kapsamındaki 4. yargı paketinde, Hrant Dink davası süreci boyunca sıklıkla gündeme gelen kamu görevlilerinin yargılanmalarında gereken izin şartı kaldırılıyor. Paket, askeri mahkemelerin insan hakkı ihlali teşkil eden kararlarına yeniden yargı yolunu açıyor.
GÜNCEL Sivas'ta '79 sanık ağır hapse çarptırıldı'

Sivas davasında bir dönem avukatlık yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, olayların 'planlı ve tertipli' olduğunu dile getirdi. Yazıcı, Sivas davasından kimsenin ceza almadığı algısının yaratılarak kamuoyunun yanıltıldığına dikkat çekerek; 'Oysa 79 sanık hakkında idam ve ağır hapis cezaları verilmiştir' dedi.
GÜNCEL Sivas'ta 'insanlık suçu' bulunamadı

Mahkeme'nin sivil sanıkların suçunu 'insanlık suçu' kabul etmemesiyle Sivas Madımak davası zamanaşımıyla sonuçlandı. Av. Mehdi Bektaş, zamanaşımının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu hatırlatırken, Av. Sarıhan '15 bin kişinin katıldığı olayı kapatmaktır' yorumunda bulundu. Zeynep Altıok ise, 'Bu kararı bekliyordum ama yerimden kalkamıyorum' dedi.
GÜNCEL Sivas davasında zamanaşımı görüşülecek

Sivas Madımak Oteli davasında 6 firari sanığın yargılanmasına devam ediyor. 37 kişinin can verdiği Sivas Madımak Oteli davasında zamanaşımı açısından tarihi karar bugün verilecek. Zamanaşımı kararı, Madımak'ın 'insanlık suçu' olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine bağlı.
GÜNCEL Hızlı tren zaman aşımını da hızlandırdı

Sakarya Pamukova'da 22 Temmuz 2004'de meydana gelen 41 kişinin hayatını kaybetmesi ve 89 yaralıyla sonuçlanan 'Hızlandırılmış Tren' kazasının ardından kamu davası açılmıştı. Davanın 7.5 yıl sonra 22 Ocak 2012'de zamanaşımına uğraması nedeniyle bugün görülen duruşmada düştüğü öğrenildi.