OSLO

GÜNCEL Karayılan: “Yeni bir süreç için daha fazla veriye ihtiyaç var”

Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeleri değerlendiren Murat Karayılan, “Bu görüşme ve diyalogların Kürt sorununda bir çözüm sürecine dönüşüp dönüşmeyeceği ancak önümüzdeki günlerde anlaşılacaktır. Şimdilik bir istişare durumundan söz edilebilir. Yeni bir süreç için daha fazla veriye ihtiyaç vardır' dedi.
GÜNCEL Kışanak: Güven adımlarına ihtiyaç var

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, “Güven zedelenmiştir. Yeni bir diyalog ve müzakere için acil olarak güven geliştirici adımlara ihtiyaç var” dedi. Kışanak yeni yasama yılının en acil gündeminin Kürt sorunu olduğunu söyledi.
GÜNCEL Hükümette gündem 'müzakere'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, statükoyu kırmak amacıyla İmralı ve Oslo’ya temsilcilerini kendisinin gönderdiğini söyleyerek İmralı’da yeniden görüşmeler olabilir dedi. Hükümet yetkililerinin 'Oslo' süreci hakkında ki açıklamaları dikkat çekiyor.
GÜNCEL Kılıçdaroğlu: ''Silah bıraktıracaksa Oslo devam etmeli''

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’un Oslo görüşmelerine dair bir mutabakat metnini paylaşmasının ve partisinin genel olarak görüşmeleri sert bir biçimde eleştirmesinin ardından görüşleri alınan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, PKK'ya silah bıraktıracaksa Oslo görüşmelerinin devam etmesi gerektiğini söyledi.
GÜNCEL CHP ‘Oslo Mutakabatı’nı açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, ‘AKP ile PKK Mutabakat Metni’ olduğu öne sürülen Oslo’da yapılan görüşmelere ilişkin belgeleri açıkladı. Koç, “Oslo Protokolü” dediği metnin, İngiliz arşivlerinde yer aldığını öne sürdü. Koç, Erdoğan’ın ve hükümetin suç işlediğini savunarak suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
GÜNCEL Selahattin Demirtaş: ''Ne AKP ne de PKK barış getirebilir''

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Murat Karayılan'ın gündeme getirdiği, Oslo görüşmeleri konusunda 'ben dahil KCK-PKK-BDP bünyesinde sadece 11 kişi biliyordu' iddiasıyla ilgili, BDP'nin ne İmrali ne de Oslo süreçlerinin içeriğine dair bilgisinin olmadığını söyledi. Demirtaş, barış süreciyle ilgili 'Ne Kürtler PKK'nın barış getireceğini beklesinler, ne de Türkler AKP'nin barış getireceğini beklesinler' diye konuştu.
GÜNCEL Erdoğan: 'Operasyondan sonra öğrendim'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, belki de Uludere ile ilgili olarak bugüne kadarki en net ve detaylı açıklamayı yaptı. Uludere'deki operasyondan sonradan haberdar olduğunu belirten Erdoğan, 'Bizim Silahlı Kuvvetlerimiz bu görevi samimi bir şekilde yapmıştır. Hata da olabilir' diye konuştu. Başbakan, siyasi müzakerelerle ilgili açıklamalarda bulundu.
GÜNCEL Siyasi haklar BDP ile, silah bırakma PKK ile görüşülecek

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'Kürtlerin siyasi hakları konusunda tam muhatabız. Silah bırakmada ise ancak arabulucu rolü oynayabiliriz' dedi. Taraf gazetesinden Neşe Düzel'e konuşan Demirtaş 9 ve 10 Nisan tarihlerinde yayımlanan röportajda, 'PKK ile IRA-Sinn Fein benzeri bir ilişkimiz yok. Örgüt adına karar alamayız' ifadelerinde bulundu.
GÜNCEL Açılım iradesi yargılanıyor

Abdülkadir Selvi Yeni Şafak'taki köşesinde, MİT yetkililerinin yargılanmalarının talep edildiği dosyayı analiz ediyor. Dosyada geniş kapsamlı bir PKK değerlendirmesi, Oslo görüşmeleri ve Habur olaylarının yer aldığını belirten Selvi, sıra açılım sürecine gelince yargılananın MİT yetkilileri değil, 'hükümetin açılım iradesi' olduğunun anlaşıldığını söylüyor.