NİKOL PAŞİNYAN

GENEL Taşnaksutyun yönetimi yenilendi

1890 yılında Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te kurulan Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnaksutyun) genel kurulunu ilk kez 16-24 Ocak tarihlerinde Karabağ Cumhuriyeti’nin başkenti Stepanagerd’te gerçekleştirdi. Bu Taşnaksutyun’un 33. genel kurul toplantısı.
GENEL Kremlin’de sıcak buluşma

Ermenistan’daki kritik Parlamento seçimlerinin ardından, 27 Aralık’ta Moskova’da Ermenistan ve Rusya Federasyonu liderleri buluştu. Ermenistan’da oldukça ilgi ile izlenen bu görüşmenin halk tarafından en önemli bulunan kısmı “Doğalgaz fiyatlarının olası artışı” meselesi oldu. Muhalefetin seçimlerin hemen ardından “Paşinyan Moskova’nın istediği lider değil, bunun ilk sinyali artan doğalgaz fiyatları olacaktır” sözleri, halkın bir kısmında rahatsızlık yaratmıştı.
GENEL Karabağ’da Neler Oluyor?

Karabağ Savunma Ordusu komutanı Orgeneral Levon Mnatsakanyan geçen hafta Karabağ Cumhurbaşkanı Bako Sahakyan tarafından görevden alındı ​​ve Yerel Yönetim Bakanlığı görevine getirildi. Mnatsakanyan’ın kendi istifası üzerine görevinden alındığı yönündeki resmi açıklamalara rağmen, gelişmenin Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Karabağ Cumhurbaşkanı Bako Sahakyan’ın özel görüşmesinin ertesi günü yaşanması akıllarda soru işareti bıraktı.
GENEL ‘Paşinyan hükümetinden beklentiler çok yüksek’

Ermenistan’da 9 Aralık’ta gerçekleşen seçimler, Ermenistan tarihinin en şeffaf ve adil seçimleri olarak değerlendiriliyor. Oluşacak yeni hükümetten ise halkın beklentileri hiç olmadığı kadar yüksek. Helsinki Yurttaşları Derneği Vanadzor ofisinden Artur Sakunts ile 9 Aralık seçimleri, Nikol Paşinyan’ın seçim öncesi, insan hakları bağlamında yaptığı çelişkili açıklamaları ve yeni hükümetten halkın beklentilerini konuştuk.
GENEL Ermenistan’da Merkel rüzgarı

Almanya Başbakanı Angela Merkel geçen hafta üç Kafkas başkentini ziyaret etti, Gürcistan ile Güney Kafkasya turuna başlayan Merkel bir gün sonra Ermenistan’a geldi. Merkel, 25 Ağustos’ta Güney Kafkasya ziyaretin son ayağı olan Azerbaycan’a uçmak için, Yerevan’dan ayrıldı. Ziyaret, bağımsız Ermenistan’a ilk kez Almanya Başbakanı seviyesinde bir ziyaret olması açısından önemliydi. Yerli ve yabancı uzmanların genel hatları ile oldukça başarılı bulduğu Ermenistan ziyareti sırasında Merkel Ermeni Soykırımı Anıtı’nı ziyaret etti, üst düzey ortaklık toplantılarına katıldı, Yerevan’ın Kuzey Caddesinde Paşinyan ile birlikte yürüdü, Ermenistan halkı ile konuştu. Ermenistan’daki değişimin ilk andan itibaren hissedildiğini söyleyen Almanya şansölyesi AB ve Ermenistan arasındaki ilişkileri güçlendirmek için elinden geleni yapacağına söz verirken, Ermenistan vatandaşlarına uygulanan AB vizesi konusunda oldukça hızlı adımlar atabileceklerini söyledi.
GENEL Paşinyan Tempoyu Düşürmüyor

Son aylarda Ermenistan, Başbakanın basın toplantılarına daha önceki yıllarda alışık olmadığımız bir ilgi gösteriyor, Paşinyan’ın her sözü, her çıkışı dikkatle dinleniyor, iç siyaset halkın gündemini bu yaz sıcaklarında bile meşgul ediyor.
GENEL Acemoğlu kurumsal değişiklikler öneriyor

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Başbakan Yardımcısı Tigran Avinyan ve diğer hükümet temsilcileriyle birlikte ünlü ekonomist Daron Acemoğlu ile görüntülü bir görüşme gerçekleştirdi. Ermenistan’da yapılacak kısa, orta ve uzun vadeli reformların konuşulduğu görüşme hakkında Başbakanlık Basın Merkezi açıklama yaptı.
GENEL Yeni Hükümet’in yeni eylem planı

Ermenistan’ın yeni hükümetinin programı bu hafta kabul edildi. 29 sayfalık planda temel değişimlere ve erken parlamento seçimlerine ek olarak, dış ve iç güvenlik konularına, yolsuzlukla mücadeleye, ekonominin istikrarlı gelişimine yer verildi.
GENEL Muhalif gazeteciden muhalif politikacıya: Nikol Paşinyan

İki dönem Cumhurbaşkanlığı yaptıktan sonra bu kez de Başbakan olarak ülkeyi yönetmeye hazırlanan Serj Sarkisyan’ı istifaya zorlayan, daha sonra parlamentodaki tüm grupları yanına çekip başbakan koltuğuna oturabilen Nikol Paşinyan muhalif politikacı olmadan önce muhalif bir gazeteciydi.