SÜRYANİ

GENEL ‘HDP bileşenleriyle ortak hayallerimiz var’

HDP, Süryanilerin aktif siyaset yapmasına imkan sağladı. Geçtiğimiz üç dönem boyunca Avukat Erol Dora’yı milletvekili yapan HDP, genel seçimlerde Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Genel Başkanlığı için Februniye Akyol’a görev vermişti. Mardin ve Şırnak’ta da il ve ilçe belediye meclislerinde HDP’li Süryani temsilciler var. HDP, 24 Haziran Genel Seçimleri için de Mardin’den Tuma Çelik’i üçüncü sıradan aday gösterdi. Aday adaylığı sürecinde de pek çok Süryani aday olmak için HDP’nin kapısını çalmıştı.
GÜNCEL Pavlus Yazıcı ve Yuhanna İbrahim’den 5 yıldır haber alınamıyor

Suriye’de 22 Nisan 2013’te kaçırılan Antakya Ortodoks Patrikhanesi Halep Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim’den hâlâ haber alınamıyor. Kaçırılmaları üzerinden geçen süre içerisinde akıbetleri ile ilgili olarak hiçbir sağlıklı bilgiye ulaşılamadı. Artık hayatta olmadıklarına kesin gözüyle bakılıyor.
GÜNCEL Agos'un Manşeti- Diyanet’e Mardin’de kilise piyangosu

Mardin’in büyükşehir olmasının ardından köyler resmi olarak mahalleye dönüştürüldü ve il idaresine bağlandı. Bu yasal değişikliğin ardından Mardin Valiliği tarafından tasfiye komisyonu kuruldu. Mardin Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, Süryanilere ait pek çok çok sayıda kilise, manastır, mezarlık gibi mülkleri kamu kurumlarına devretti. Mor Gabriel Manastırı Vakfı karara itiraz etti. Ancak tasfiye komisyonu itirazları reddetti. Hazine’ye aktarılan mülkler, Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi.
TOPLUM Rupen Semerciyan Turnuvası’nda Süryani’ye yer yok

Geçtiğimiz Pazar günü başlayan Rupen Semeciyan Turnuvası'nda turnuva heyeti, Yeşilköy Takımı oyuncusu Cem Temirci’nin Süryani olması sebebiyle turnuvada yer alamayacağına karar verdi. Temirci ve takım arkadaşları, formalarını çıkararak kararı protesto etti. Turnuvanın tertip heyeti ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
GÜNCEL Süryani örgütlerinden 'dokunulmazlık' açıklaması

Süryani kuruluşları yayınladıkları bildiri ile asıl hedefi HDP milletvekilleri olan dokunulmazlıkların kaldırılması kararına tepki gösterdi. “Demokrasiden yana olan herkesi bu kötü gidişata dur demeye çağırıyoruz" açıklamasında bulundu.
TOPLUM Süryaniler ilkokula kavuşuyor

Cumhuriyet tarihi boyunca okul açmasına izin verilmeyen Süryani toplumu, anaokulunun ardından ilkokul açmak için çalışmalara başladı. Okulun önümüzdeki eğitim-öğretim yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.
GÜNCEL Demirtaş, Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi toplumunun temsilcileriyle buluştu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi toplumunun temsilcileriyle bir araya geldi. Türkiye toplumlarının güvercin tedirginliği yaşadığını belirten Demirtaş, “Çatışma, kaos dönemleri en çok da toplumda 'az' olanlarda kaygıyı arttırır. Tarihsel bellek hafıza sürekli onu hatırlatır. Az olarak tanımlanan bizler ortaya çıkan kaosun ilk mağdurları haline geliyoruz” dedi.
TOPLUM Anadolu’daki azınlık vakıfları çözüm bekliyor

Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, İstanbul dışındaki vakıfların sorunlarını dinlemek için Antakya, Diyarbakır, Mardin ve Adıyaman’da temaslarda bulundu. Altı gün süren gezide yaptığı ziyaretleri Agos’a değerlendi- ren Alcan, bölgedeki sorunlar konusunda hazırlanacak olan raporu Vakıflar Genel Meclisi’ne sunacağını söyledi. Alcan, Hatay’daki mülkiyet sorunlarıyla ilgili özel bir çalışma da yürütecek.