BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

GÜNCEL Ezidiler iktidar savaşının kurbanı

Geçtiğimiz günlerde Mardin, Batman, Diyarbakır ve Şengal’den Bulgaristan sınırına doğru yola çıkan ve sınırdan geri döndürülen Ezidileri huzursuz eden söylentinin kaynağı aydınlanıyor.
GÜNCEL ‘Kobanê’ye, Bosna’daki gibi müdahale gerekiyor’

Kobanê’de yaşananların da insan hakları ihlali bakımından Bosna ve Kosova’yla büyük benzerlikler taşıdığını söyleyen uluslararası ilişkiler uzmanı Doç. Cenap Çakmak, bu tür durumlara karşı bir devlet koruma sağlayamıyorsa, uluslararası toplumun devreye girmesi gerektiğini söylüyor. Çakmak’a göre, Kobanê’deki tek farklılığın çatışma bölgesinden gelen bilgilerin kısıtlı olması.
GÜNCEL ‘Kalkınma illa otoban illa AVM demek değil’

Kalkınma, yoksulluk ve göç üzerine çalışmalar yapan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nda çalışmış Nurcan Baysal’ın yolu Kavar’la 2008-2013 yılları arasında kesişti. Bu yörenin daha yaşanılır bir hale gelmesi için çaba gösterenlerden biri olan Baysal, halktan dinlediği hikâyeleri, İletişim Yayınları’ndan çıkan O Gün kitabında topladı.
GÜNCEL Suriyeli çocukların dramı tartışılıyor

Bir İngiliz yardım kuruluşunun hazırladığı yeni rapora göre, Suriye'de çocuklar işkence, hapis ve kaçırma eylemlerine maruz kalıyor. Bu olayların daha iyi belgelenmesi çağrısında bulunan kuruluş, Suriyeli mülteci çocukların tanıklıklarına dayandırılan raporda Birleşmiş Milletler'den sahadaki varlığını güçlendirmesi isteniyor. Konuşulan hemen her çocuğun, ailesinden birilerinin öldürülmesine tanık olduğu da kaydediliyor.
GÜNCEL Suriye’de siyasetin dayanılmaz yokluğu

Suriye’de siyaset son bir buçuk senede başarısız olmuş durumda. Bugün Suriye’de barış ve savaş, geleceğin anahtarlarına sahip savaşçıların avcunun içinde. Siyasetin bu başarısızlığı Suriye’nin bağımsızlığından beri süregelen temel siyasi açmazları hatırlattı: Hüsnü Zaim, Adip Şişakli ve diğerlerini iktidara davet eden, Suriye siyasi elitinin bölünmüşlüğü ve başarısızlığı değil miydi?
GÜNCEL Akdeniz'de 54 göçmen susuzluktan yaşamını yitirdi

Libya'dan İtalya'ya göçmen taşıyan bir bottaki 55 kişiden 54'ünün, hipotermi ve susuzluktan yaşamını yitirdiği belirtildi. Hayatta kalmayı başaran tek kişinin ise pazartesi gecesi Tunus Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldığı ifade edildi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Akdeniz'deki kaptanlara, zor durumdaki göçmenlere yardım etmeleri için çağrıda bulundu.
GÜNCEL Libya'da tarihi seçimler yapıldı

Libya'da diktatör Kaddafi'nin devrilmesinin ardından ilk seçimler yapıldı. BM Libya seçimlerini Destekleme Misyonu Başkanı Ian Martin 'seçimlerin çatışma sonrası ülke için olağanüstü bir başarı olduğunu' belirtti ve daha önceden seçim tecrübesi olmayan Yüksek Seçim Kurulu'nun süreci başarıyla yönettiğini kaydetti. Seçim sonucunda, ülkenin kurucu meclisi oluşturulacak ve yeni anayasa çalışmalarına başlanacak.
GÜNCEL Suriye'de çocuklar çatışmada kullanılıyor

BM'nin yıllık 'Çocuk ve silahlı çatışma raporu'nda, Suriye'de askerlerin çocukları canlı kalkan haline getirdiği, muhaliflerin de cephede görev vererek tehlikeye attığı belirtildiği. BM temsilcisi Radhika Coomaraswamy, 'Birçok çatışma bölgelerinde çocukların öldüğü veya yaralandığı durumlara şahit olduk' diye konuşurken, Suriye'deki çocukların durumunun çok daha farklı olduğunu ifade etti.