ESED

GENEL Rus uzmanlar: Türkiye’nin savaşa girmesi bölge için felaket olur

Suriye’den atılan top mermisi ile 5 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesi sonrası, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyice gerilmesinin ardından yaşanan son durumu yorumlayan Rus uzmanlar, Türkiye'nin savaşa girmesi halinde bölgenin istikrarsızlığa sürükleneceğini ifade etti.
GÜNCEL Müslüman devlet başkanları Esed'e çağrı yapacak

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 4. zirvesi, Müslüman Devlet Başkanları'nın katılımıyla olağanüstü bir biçimde Suudi Arabistan'da toplanacak. Cumhurbaşkanı Gül'ün de Ortadoğu'da demokrasi temalı bir konuşmayla katılacağı zirve Kabe'ye yakın Kraliyet Sarayı'nda yapılacak. Zirvenin son gününe denk gelecek Kadir gecesinde, Esed'e 'Kan dökmeye son ver. İktidarı, halkının meşru kabul ettiği bir yönetime bırakıp, git' çağrısı yapılması bekleniyor.
GÜNCEL Veysel Ayhan: Türkiye'nin müdahalesi etnik çatışmaya neden olur

Suriye'de yaşanan iç savaş sürecini, süreç başlamadan bir süre önce yazdığı raporla öngören, Doç. Veysel Ayhan, Suriye'deki Kürtler ve Türkiye'nin Suriye politikası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sürecin, tarafların birbirlerini yenemediklerini ve yeni bir sisteme ihtiyaç duyduklarını anladıklarında biteceğini belirten Ayhan, Suriye'deki Kürtlere Türkiye'den gelecek olası bir müdahalenin etnik bir çatışmaya döneceği uyarısında bulundu.
GÜNCEL Suriye ordusu, Halep ve çevre beldelerini bombalıyor

Suriye ordusunun kontrolünü yitirdiği Halep ve çevresindeki yerleşim yerlerine, bombalı saldırı düzenleniyor. Operasyonlar Kabtan beldesinin yanı sıra Şeyh Süleyman ve Cemiyet el-Zehar bölgelerinde yoğunlaşıyor. Özgür Suriye ordusu ile Suriye askerlerinin Kalise, Basatni ve Kasr bölgelerinden şiddetli patlama sesleri duyuluyor.
GÜNCEL 'Suriye'nin kuzeyinde iktidar Kürtler'e geçiyor'

Suriye'nin başkenti Şam'da 18 Temmuz'da düzenlenen, Savunma Bakanı Davud Raciha, yardımcısı Asıf Şevket, Kriz Masası Başkanı General Hasan Türkmani ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Hişam Bahtiyar'ın ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından Suriye krizinde yeni bir sürece girildi. Ülkedeki Kürt hareketinin belirleyici bir konuma geldiği bu dönemde bölgedeki çarpıcı gelişmeleri PYD Eş Başkanı Salih Müslim BBC Türkçe'ye anlattı.
GÜNCEL Erdoğan: Suriye halkı zafere yakın

Başbakan Erdoğan, Şam yönetimine sert mesajlar gönderdi. AK Parti'nin, ülkelerin büyükelçilerine ve yabancı misyon şeflerine verdiği geleneksel iftar yemeğinde konuşan Erdoğan’ın ana gündem maddesi, beklendiği gibi Suriye’ydi. 'Suriye halkının zafere en yakın olduğu dönemdeyiz. Bu kanlı rejim er geç gidecek' diyen Erdoğan, 'Suriye halkının zafere en yakın olduğu dönemdeyiz' ifadesini kullandı.
GÜNCEL Suriye Hıristiyanları da Esed'e cephe alıyor

Beşşar Esed rejimi, 23 milyonluk Suriye nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Hıristiyanları yakın zaman öncesine kadar doğal müttefiki olarak görüyordu. Zaman gazetesindeki haberde belirtildiği üzere Suriye’den mualiflere verdiği destek yüzünden ayrılmak zorunda kalan Rahip Paolo Dall’Oglio Suriye yönetiminin etnik ve inanç grupları arasında çatışma çıkarmaya çalıştığını belirtiyor.
GÜNCEL Şam’da son tango

İsyancı Hür Suriye Ordusu başkent Şam’a ulaştı. Şam polis merkezini hedef alan intihar saldırısı, Savunma Bakanı Fahd Jassem al-Freij ve Savunma Bakan Vekili Asef Şevket da dâhil olmak üzere üst düzey güvenlik yetkililerinin ölümüne yol açtı. Beşar Esad, saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tuttu. Suriyeli Ermenilerin Ermenistan!a göç etmeye başladıklarına dair haberler ise son günlerde gündemin tartışılan maddelerinden.
GÜNCEL Suriyeli bakan Türkiye istihbaratını da suçladı

Şam'daki ulusal güvenlik binasında dün meydana gelen patlama ile ilgili Suriye'den ilk resmi açıklamalar geldi. Suriye Enformasyon Bakanı Umran el Zuabi saldırının dış istihbarat örgütlerinin işi olduğunu iddia ederek Türkiye'nin de aralarında olduğu 4 ülkeyi suçladı. Saldırıda üst düzey devlet yetkililerinin öldürüldüğü açıklanırken, dün gün boyunca farklı kaynaklardan çelişkili açıklamalar geldi.