ANGELA MERKEL

GENEL Ermenistan’da Merkel rüzgarı

Almanya Başbakanı Angela Merkel geçen hafta üç Kafkas başkentini ziyaret etti, Gürcistan ile Güney Kafkasya turuna başlayan Merkel bir gün sonra Ermenistan’a geldi. Merkel, 25 Ağustos’ta Güney Kafkasya ziyaretin son ayağı olan Azerbaycan’a uçmak için, Yerevan’dan ayrıldı. Ziyaret, bağımsız Ermenistan’a ilk kez Almanya Başbakanı seviyesinde bir ziyaret olması açısından önemliydi. Yerli ve yabancı uzmanların genel hatları ile oldukça başarılı bulduğu Ermenistan ziyareti sırasında Merkel Ermeni Soykırımı Anıtı’nı ziyaret etti, üst düzey ortaklık toplantılarına katıldı, Yerevan’ın Kuzey Caddesinde Paşinyan ile birlikte yürüdü, Ermenistan halkı ile konuştu. Ermenistan’daki değişimin ilk andan itibaren hissedildiğini söyleyen Almanya şansölyesi AB ve Ermenistan arasındaki ilişkileri güçlendirmek için elinden geleni yapacağına söz verirken, Ermenistan vatandaşlarına uygulanan AB vizesi konusunda oldukça hızlı adımlar atabileceklerini söyledi.
GENEL Almanya’daki krizin perde arkası

Almanya’da hükümet gitti geldi. Görünüşte asıl mesele göçmenler konusunda nasıl bir yol izleneceği. AB’nin de gündemindeki en öncelikli madde haline gelen göçmenler konusunun tetiklediği krizin perde arkasını gazeteci Elmas Topçu Agos için yazdı.
GÜNCEL Merkel’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a cevap

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Haziran’da Almanya Federal Meclisi’nde kabul edilen Ermeni Soykırımı Tasarısı’na ve Almanya milletvekillerine ilişkin sözlerine Almanya Başbakanı Angela Merkel cevap verdi. Merkel, “Türkiye tarafından konuyla ilgili ileri sürülen iddia ve açıklamaları makul bulmuyorum” dedi.
GÜNCEL Davutoğlu-Merkel görüşmesinde çeviri skandalı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile düzenlediği basın toplantısında, Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in sorusuna sinirlenmişti. Söz konusu soruyla ilgili bir çeviri skandalı yaşandığı ortaya çıktı.
Davutoğlu ile Merkel'in mülteciler için 10 maddesi

Şansölye Merkel'le görüşen Davutoğlu, “Perşembe günü yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda konuyu Merkel ile birlikte gündeme getireceğiz, NATO’dan destek isteyeceğiz” dedi.
GÜNCEL Almanya ile mülteci pazarlığında soykırım maddesi

Alman Spiegel dergisi, Almanya Federal Meclisi'nin hazırladığı Ermeni Soykırımı Tasarısı'nın görüşülmesinin şimdilik ertelendiğini ileri sürdü. Mülteci gelişini durdurması karşılığında Erdoğan'ın Brüksel'den 3 milyar € yardım, vize zaruriyetinde kolaylık, Türkiye'nin güvenli ülke ilan edilmesi ve AB liderler zirvesine davet şartlarını koştuğu ileri sürülmüştü.