ORTADOĞU

GENEL Bir başka açıdan Bernard Lewis

20. yüzyıl şarkiyatçılığının hem ilk akla gelen ismi hem de muhtemelen yaşayan son temsilcisi Bernard Lewis, 19 Mayıs’ta 102 yaşında vefat etti. Lewis ardında İslam tarihinin farklı problemleri ve Osmanlı tarihine dair yirmiden fazla kitap ve sayısız makale bıraktı. Lewis’in bu akademik kimliğinin ötesinde Türkiye’de pek gündeme gelmeyen, yahut gelse de eserlerinin popülerliğini gölgeleyemeyen bir de siyasi kimliği vardı. Kendisi ile Princeton Üniversitesi’nde teşrik-i mesaide bulunmuş Şükrü Hanioğlu’nun Sabah’taki köşesinden gayet sarih bir şekilde özetlediği üzere, Lewis özellikle son 40 yılda ABD’nin ortadoğu siyasetine de damgasını vurmuştu. Samuel Huntington’ın popülerleştirdiği “medeniyetler çatışması” tezine temel ilham kaynağı onun görüşleriydi. Dahası, Lewis eserleri ve bilfiil danışmanlığı aracılığıyla Irak’ın işgali başta olmak üzere Amerikan neo-con (yeni muhafazakâr) dış siyasetinin Ortadoğu’ya siyasi ve askeri müdahalelerinin de azmettiricilerindendi.
GÜNCEL ‘Trump, Irak’ta azınlıklar özerk bölgesini destekleyecektir’

Amerika Mezopotamya Organizasyonu Başkanı David William Lazar, ABD Başkanı Donald Trump’ın hem seçim kampanyası döneminde aktif olarak çalışan hem de Trump’ın Ortadoğu danışman kurulunda yer alan bir isim. Lazar, hem Irak ve Suriye’deki Hıristiyan azınlıkların durumunu ve taleplerini hem de Trump’la birlikte değişen ABD’nin Ortadoğu ve göçmen politikaları hakkındaki sorularımıza yanıt verdi.
GÜNCEL ‘Türkiye Ortadoğu’da telafisi zor hatalar yaptı’

Emekli Büyükelçi Temel İskit’in ‘Diplomasinin Gücü’ başlıklı kitabı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı. Kitapta, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında Ortadoğu’nun, İngiltere ve Fransa tarafından nasıl şekillendirildiği ele alınıyor. İskit’le günümüzde Ortadoğu’da yaşanan süreci ve Türkiye’nin dış politikasını konuştuk.
GÜNCEL ‘Dış siyasette ergenlik hülyaları’

Cezayir, Bağdat, Washington’da büyükelçiliklerde çalışmış ve Irak Kürdistanı’ndaki ilk Türkiye başkonsolosu olmuş eski Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen: "Görebildiğim, bir anlamda duvara toslanmadan bir değişiklik olmayacağı yönünde. Ama o toslanacak duvar, nasıl bir duvardır, bunu düşünmek lazım. Çünkü Suriye konusu, Türkiye’yi tam anlamıyla daha sarsmadı maalesef."
GÜNCEL AP'den 'IŞİD soykırımı' kararı

Avrupa Parlamentosu (AP), IŞİD tarafından Irak ve Suriye’de Hıristiyanlar, Ezidiler ve diğer dini ve etnik azınlıklara karşı katliamları soykırım olarak tanıdı.