VATANDAŞLIK

KÜLTÜR SANAT Hareket eden bedenlerin demokrasisi

Sanatçı Oliver Ressler’in ‘Kim Kimi Güverteden Atar?’ başlıklı sergisi, küresel krize Marksist perspektiften verilmiş sıkı bir aktivist cevap gibi. Sergi 15 Ocak'a kadar SALT Galata'da.
TÜRKİYE Ya diğerleri?

Suriyelileri vatandaşlık verme hazırlıkları bir yandan AKP’nin diaspora Ermenileri ve Rumları için daha önce verdiği sözleri de hatırlattı. Konu üzerinde çalışan akademisyenler tartışmaları Agos’a değerlendirdi.
GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’de yaşayan Suriyelilere vatandaşlık verileceğine ilişkin açıklamayı yaptı; fakat sürecin nasıl işleyişi hala belirsiz. Sahada çalışan uzmanlar Pırıl Erçoban ve Şenay Özden’e sorduk.
GÜNCEL ‘Bizi sınırdan içeri aldınız ama sonra yüz üstü bıraktınız’

Farklı mesleklerden Suriyeli göçmenlerle vatandaşlık meselesini konuştuk. Hepsi hayatlarını kolaylaştıracağı için vatandaşlık almak istiyor ama ama Cumhurbaşkanı’nın ‘kaliteli ve kalifiye insan’ kıstaslarına uyup uymadıklarını bilmiyorlar. Kendilerine yönelik nefret söyleminden de şikâyetçiler.
GÜNCEL

Vatandaşlık Araştırması’ndan: Türkiye genelinde toplumun yüzde 43’ü Kürtlerin Cumhurbaşkanı olmasına karşıyken, yüzde 63’ü ise Müslüman olmayanların Cumhurbaşkanı olmasına karşı.
GÜNCEL ‘Geri kabul anlaşmasının uygulanması imkânsız’

Beş ay süren çetin görüşmelerin ardından Türkiye ve AB arasında imzalanan geri kabul anlaşması 20 Mart’ta yürürlüğe girdi. Girmesine girdi fakat aralarında BM Mülteci Yüksek Komiserliği’nin de bulunduğu insan hakları örgütleri ‘anlaşma hukuka aykırıdır’ diyerek anlaşmanın parçası olmayacaklarını deklare edince, Yunanistan geri dönüşlerin başlama tarihinin 4 Nisan’a ertelenmesini talep etti; Avrupa Birliği’nden geri dönüş işlemlerini yürütecek görevlilerin de bir an önce Yunanistan’a ulaşması gerektiğini açıkladı. Anlaşma kapsamında bu ayın sonunda 6 bin, sene sonuna kadar da 20 bin göçmenin Türkiye’ye iade edilmesi planlanıyor. Fakat savaştan kaçan mültecilerin ahvali ve uluslararası insani hukuk bu planın neresinde duruyor? Siyaset Bilimci Dr. Cengiz Aktar Cengiz Aktar anlattı.
GÜNCEL Vatandaşlık raporuna göre bütünüyle kuşkudayız

‘Türkiye’de ve Dünyada Vatandaşlık’ raporuna göre, Türkiye toplumunun yüzde 86’sı insanları güvenilir bulmuyor, yüzde 75’i ise diğer insanların kendisinden yararlanmaya çalıştığını düşünüyor. Bu tablodan en çok etkilenen grupların başında, farklı din ve inanç gruplarından azınlıklar geliyor.