DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

TÜRKİYE Dışişleri'nden Papa'nın ziyaretiyle ilgili açıklama

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’in Ermenistan ziyareti ve yaptığı açıklamalar üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı bir kınama metni yayımladı. Bakanlık, Papa’nın ‘din temelli ayrımcılık yaptığını’ iddia etti, ziyaretin “Güney Kafkasya’nın, barış ve istikrarına hiçbir katkı sağlamadığını” savundu.
GÜNCEL Türkiye’nin lobicisinin Clinton’dan ricası

ABD Dışişleri Bakanlığı, Clinton’un görev süresi boyunca yaptığı yazışmalara ait 55 bin sayfalık belgeyi tarayarak, bunların bir bölümünü yayınlıyor. Ortaya çıkan son e-mail yazışmaları tartışma yarattı, çünkü bir lobi çalışanı David Mercer, Ankara’nın aylık 25 bin dolar ücretle, Ermeni Soykırımı yasa tasarısına karşı kongre üyelerini etkilemeye yönelik çalışmalarda bulunması için tuttuğu bir görevli.
GÜNCEL BM’nin Cizre talebine Dışişleri “mümkün değil” dedi

BM’nin Cizre’deki hak ihlallerine ilişkin soruşturma talebine Dışişleri Bakanlığı’dan yanıt geldi. Açıklamada, “Yüksek Komiser Sayın Zeid’in Türkiye ile BM arasındaki insan hakları alanındaki işbirliği ruhunu yansıtmayan açıklamalarının yetersiz bilgiye ve önyargılı çevrelerin yönlendirmelerine dayandığı düşünülmektedir” denildi.
GÜNCEL Tarih vertigosu, hafıza hipnozu: Nar Niyetiyle Hatırlamak

Dışişleri Bakanlığı’nın tarih boyunca Türk-Ermeni ilişkilerini merkeze alan “Nar Niyetiyle:Unutmanın Değil Hatırlamanın Zamanı” başlıklı sergisi Nisan ayı başında Tophane-i Amire’de izleyicilerle buluştu. 29 Nisan’a kadar gezilebilecek sergiyi soykırım üzerine çalışmalarıyla bilinen antropolog Dr. Yektan Türkyılmaz Agos için gezdi, kaleme aldı.
KÜLTÜR SANAT ‘Respiro’nun kitabı yeniden dağıtımda

İçinde ‘Ermeni Soykırımı’ ifadesi geçtiği için Venedik Bienali’nde dağıtımı engellenen, Sanatçı Sarkis’in 56. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için hazırladığı ‘Respiro’ başlıklı serginin kitabı, resmi logo ve amblemlerden arındırılarak yeniden basıldı.
GÜNCEL Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘açılım’ değil ‘yanlışlıkla’ Soykırım Anıtı

Dışişleri Bakanlığı’nın 2015 için, ‘Çanakkale Kahramanlık ve Ebedi Dostluk Anısına’ başlığıyla bastırdığı, ‘Çanakkale Özel’ ajandasında, Yerevan’daki Ermeni Soykırım Anıtı’nın fotoğrafına yer verildiği ortaya çıktı. Bakanlık yetkilileri, söz konusu fotoğrafın yanlışlıkla basıldığını, ihmali olanlarla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.