VAKIFLIKÖY

KÜLTÜR SANAT Vakıflı Köy’de yıllar sonra Ermenice tiyatro sahnelendi

Antakya’da 22 yıldır kesintisiz düzenlenen Evvel Temmuz Festivali, 6 Şubat depremlerinde yaşanan büyük yıkıma rağmen bu yıl 6-17 Temmuz arasında yapıldı. Samandağ’da yıllardır yapılan, Samandağ Kalkındırma Derneği çatısı altındaki birçok sivil toplum örgütünün desteğiyle organize edilen, Antakya’nın yanı sıra ülke genelinden ve hatta başka ülkelerden katılımcılarla her yıl daha da büyüyen festivalin geçmişi binlerce yıla dayanıyor. Arap Aleviler tarafından organize edilen festival sadece onları değil, şehirdeki Arap Hıristiyanları ve Ermenileri de kapsıyor, Antakya’nın çokkültürlü yapısını yansıtıyor.
GENEL Vakıflı’da ‘yaşayan’ bir müze kuruluyor

Türkiye’nin ayakta kalmayı başarmış tek Ermeni köyü olan Antakya’nın çokkültürlülüğünün önemli yapıtaşlarından birini oluşturan Vakıflı’nın tarihi ve kültürü yepyeni bir projeyle gelecek kuşaklara aktarılacak. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) desteğiyle köyün tarihini, kültürünü, dününü ve bugününü anlatan bir müze kurulacak. Vakıflıköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı’nın Nisan ayında Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’na yaptığı başvuru olumlu sonuçlandı. Ajansın 27 Temmuz Cuma günü açıkladığı başarılı projeler arasında yer alan Vakıflıköy Müzesi projesi için 14 Ağustos Salı günü ajans ile vakıf arasında sözleşme imzalanarak çalışmalara start verildi. 12 aylık bir çalışma sonrasında açılması planlanan müze sayesinde Vakıflıköy’ün sosyokültürel tarihi interaktif bir ortamda sergilenecek. Projenin koordinatörlüğünü üstlenen Lora Çapar’la, önümüzdeki yıl Ağustos ayında, Asdvadzadzin Yortusu’nda açılması planlanan müze hakkında görüştük.
TOPLUM Vakıflıköy’ün gençleri başarılarının sırrını anlatıyor

Yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken Vakıflıköy’ün gençleriyle konuştuk. Kimi eğitimine devam etmek için ilk kez bu yıl köyünden çıkacak. Kimi ise okulunu yeni bitirmiş Vakıflı’da veya Antakya’da kendine yeni bir hayat kurmanın hazırlıklarını yapıyor. Herbirinin farklı hayalleri ve hedefleri olsa da Vakıflı sevgisi hepsinin ortak paydası.
TOPLUM Yedi kazan harisa ve kardeşlik paylaşıldı

Türkiye’nin tek Ermeni köyü Vakıflı, dün Ermeni Apostolik Kilisesi’nin beş büyük yortusundan biri olan Surp Asdvadzadzin’i (Meryem Ana) kutladı, üzümler kutsandı, bir araya gelenler yedi kazanda pişen harisayı paylaştı.
TOPLUM Üzümler kutsandı Hriseler pişti, eller barış için birleşti

Ermeni Apostolik Kilisesi’nin beş büyük bayramından biri olan ve 3 gün süren, Meryem Ana’nın Göğe Alınışı Yortusu Vakıflıköy’de kutlandı. Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan ve Vakıflı Köyü Papazı Avedis Tabaşyan'ın yönettiği Pazar ayininde hasat edilen üzümler kutsandı ve hrise kazanları başında hep beraber edilen dualarda, barış ve huzur dilendi.
KÜLTÜR SANAT Hamasyan’ın Vakıflı durağından

1915’in 100. yılında 100 kilisede konser vermek üzere piyanosuyla yollara çıkan dünyaca ünlü caz piyanisti Tigran Hamasyan, Şef Harutyun Topikyan yönetimindeki Yerevan Oda Korosu’yla birlikte çıktığı ‘Luys i Luso’ turnesi kapsamında Ani, Akhtamar, Diyarbakır ve Kayseri’nin ardından, 29 Haziran Pazartesi akşamı Vakıflıköy’de dinleyiciyle buluştu. Tabii, Anadolu’nun diğer kiliselerinde verdiği konserlerine gelenlerden farklı bir dinleyici kitlesiyle...