MİDYAT

GÜNCEL Süryaniler kendi topraklarında yabancı oldular

Mardin’deki Süryaniler uzun süredir mülk sorunlarıyla boğuşuyor, kiliselerinin, mezarlıklarını tapularını tekrar elde etmeye çalışıyor. Uygar Gültekin Mardin Midyat’taydı. Sorunları yerinde dinledi, köylerine geri dönenlerin hikayelerini kaleme aldı.
GÜNCEL Kilisede tek başına

İHD İstanbul Şubesi, Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’dan Ayşe Günaysu ve Meral Çıldır geçtiğimiz haftalarda Turabdin’deki Süryani köylerini gezdi, çok çarpıcı ve çözülemeyen taciz, mülklere el koyma hikayeleriyle geri döndü. Bilhassa Mor Dimet Kilisesi’nde tek başına kalan ve tüm taciz ve tehditlere göğüs geren rahibenin yaşadıkları neredeyse anlatılmaz nitelikte. Bu gezide yaşadıklarını Agos için kalem alan Ayşe Günaysu şöyle diyor: “El koyma ve Midyat’ın Zaz köyünde saldırı, tehdit ve tacizlere tek başına direnen rahibe, yetkililerden adalet, hepimizden ses bekliyor.”
TOPLUM Anadolu’daki azınlık vakıfları çözüm bekliyor

Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, İstanbul dışındaki vakıfların sorunlarını dinlemek için Antakya, Diyarbakır, Mardin ve Adıyaman’da temaslarda bulundu. Altı gün süren gezide yaptığı ziyaretleri Agos’a değerlendi- ren Alcan, bölgedeki sorunlar konusunda hazırlanacak olan raporu Vakıflar Genel Meclisi’ne sunacağını söyledi. Alcan, Hatay’daki mülkiyet sorunlarıyla ilgili özel bir çalışma da yürütecek.
GÜNCEL Suriyeli mülteci kadına kampta tecavüz

Midyat’taki Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Suriyeli mülteciler için kurulan kampta bir mülteci kadının uğradığı tecavüz sonrasında intihar ettiği öne sürüldü. Jin Haber Ajansı’nın haberine göre, 26 yaşındaki Suriyeli Ezidi bir kadına, kamp şoförü tecavüz etti. Epilepsi hastası olan kadının bu olay sonrasında ilaçlarını içerek intihar ettiği iddia edildi.