RUHBAN OKULU

GÜNCEL İstanbullu bir Rum'dan Erdoğan'a mektup var

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyaretinde dile getirdiği taleplerin ve Lozan Anlaşması’nı tartışmaya açmasının yankıları sürüyor. İstanbul’da Rumca yayınlanan Apoyevmatini gazetesinde 15 Aralık Pazartesi günü İstanbul doğumlu Aleko Papadopulos’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben bir mektubu yayınlandı. Apoyevmatini gazetesinin genel yayın yönetmeni Mihail Vasiliadis büyük bir incelik göstererek bu mektubu Agos okurları için Türkçeye çevirdi. Türk Yunan ilişkilerinin yakın dönemi ve bugünü hakkında önemli tespitler içeren bu mektubu paylaşıyoruz.
GÜNCEL Ekümenik Patrik: Dışişleri bize yapılan ziyaretleri engellemeye çalıştı

Ekümenik Patrik I. Bartholomeos, 40 yıldır kapalı olan Ruhban Okulu’nun açılmasını birkaç defa Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan rica ettiğini, ancak olumsuz yanıt aldığını belirtti. Patrik ayrıca, yurtdışından kendisine yapılan ziyaretlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Dışişleri görevlileri tarafından engellenmeye çalışıldığını söyledi.
GÜNCEL ‘Kamuoyu Ruhban Okulu’nun açılmasına hazır’

Heybeliada Ruhban Okulu 1971’den bu yana ruhban eğitimine kapalı. Ruhbanların eğitilememesi, Heybeliada Ruhban Okulu üzerinden tartışılsa da, aslında Türkiye’deki gayrimüslimlerin de genel sorunu. Gazeteci Selçuk Oktay, yakın zamanda Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidoforos Lambriniadis ile yaptığı söyleşide bu sorunun cemaat açısından ne anlama geldiğini, çözülmesi için nasıl bir yol haritasına ihtiyaç duyulduğunu ve kamuoyunun okula yaklaşımını konuştu. Oktay’ın söyleşisini sunuyoruz.
GÜNCEL Erol Dora: Azınlıklar güvencesiz hissediyor

HDP Mardin Milletvekili, Erol Dora 2017 Bütçe Görüşmelerinde Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesi üzerinde söz alarak azınlıkların yaşadığı sorunları hatırlattı. Dora, 'gavur' ifadesini kullanan Numan Kurtulmuş'un da nefret söylemi yaptığını belirtti.
GÜNCEL Atina’dan cami hamlesi

Başkent Atina’ya cami inşasının parlamentodan geçmesini, Yunanistan’daki gelişmeleri yakından izleyen gazeteci Evren Dede’yle konuştuk.
GÜNCEL Paylan: ‘Ruhban Okulu artık açılmalı’

Heybeli adada bulanan Ruhban Okulu’nun halen kapalı olması TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde gündeme geldi. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Ruhban Okulu’nun artık açılması gerektiğini söyledi. Paylan’a yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Ruhban Okulunun açılması gerektiğine katıldığını söyleyerek konun Milli Eğitim Bakanı’nın görev alanında olduğunu belirtti.
GÜNCEL Patrik Bartholomeos Ruhban Okulu’nun açılması talebini yineledi

Atina ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Pavlopoulos ile bir araya gelen Ekümenik Patrik Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması talebini yineledi. Yunanistan kaynaklı Ekathimerini gazetesinde yer alan habere göre, Ruhban Okulu’nun açılması için Türkiye hükümetine yaptığı çağrıyı yineleyen Patrik Bartholomeos, Patrikliğin din görevlisi, ruhani ve teolog ihtiyacının karşılanabilmesi için okulun bir an önce açılması gerektiğini belirtti. Haberde, Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu’nun geçen hafta yayımladığı 2015 Faaliyet Raporu’nda, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusunda Türkiye’nin gereken ‘siyasi iradeyi’ göstermekte başarısız olduğunu kaydettiği hatırlatıldı