RUHBAN OKULU
“Heybeliada Ruhban Okulu YÖK çatısı altında açılabilir”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki zirve 25 Eylül’de Beyaz Saray'da gerçekleşti. Görüşme iki saati aşkın sürdü. İki liderin görüşme öncesi yaptığı açıklamalara göre, F-16 ve F-35 alımı, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması, Halkbank Davası, ABD'nin Türkiye'ye yönelik ticari yaptırımları ile Türkiye'nin Rusya'dan petrol ürünleri alımı ana gündemi oluşturdu. İki lider görüşme öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Heybeliada Ruhban Okulu konusunda gerekli adımların atılacağını, konuyu döndüğünde Patrik Bartholomeos ile görüşeceğini belirtti. Uzun süredir Türkiye Rum toplumunun bu yönde bir beklentisi vardı. Erdoğan’ın açıklamalarını uzun yıllardır bu konular üzerinde çalışan Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Elçin Macar ile konuştuk.
“Ümit Tepesi”, 6-7 Eylül Pogromu’nun 70. yılında izleyiciyle buluşuyor
“Heybeliada Ruhban Okulu” kitabından aldığı ilhamla çekimlerini yapan belgesel fotoğrafçısı, sinema yönetmeni ve yazar Alberto Modiano imzalı “Ümit Tepesi” belgeseli, 6-7 Eylül Pogromu’nun 70. yılında Parma Beyoğlu’nda gösterilecek. Modiano ile 1964 Sürgünü ve 6-7 Eylül Pogromu’nu da konu alan film ile ilgili sohbet ettik.
İstanbullu bir Rum'dan Erdoğan'a mektup var
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyaretinde dile getirdiği taleplerin ve Lozan Anlaşması’nı tartışmaya açmasının yankıları sürüyor. İstanbul’da Rumca yayınlanan Apoyevmatini gazetesinde 15 Aralık Pazartesi günü İstanbul doğumlu Aleko Papadopulos’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben bir mektubu yayınlandı. Apoyevmatini gazetesinin genel yayın yönetmeni Mihail Vasiliadis büyük bir incelik göstererek bu mektubu Agos okurları için Türkçeye çevirdi. Türk Yunan ilişkilerinin yakın dönemi ve bugünü hakkında önemli tespitler içeren bu mektubu paylaşıyoruz.
Ekümenik Patrik: Dışişleri bize yapılan ziyaretleri engellemeye çalıştı
Ekümenik Patrik I. Bartholomeos, 40 yıldır kapalı olan Ruhban Okulu’nun açılmasını birkaç defa Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan rica ettiğini, ancak olumsuz yanıt aldığını belirtti. Patrik ayrıca, yurtdışından kendisine yapılan ziyaretlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Dışişleri görevlileri tarafından engellenmeye çalışıldığını söyledi.
"Ruhban Okulları neden açılmıyor?"
TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda söz alan HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, halen kapalı olan Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nu gündeme getirdi.
‘Ruhban Okulu’nun kapalı olması uykusuz bırakıyor’
Ekümenik Patrik Bartholomeos Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapalı olmasına tepki gösterdi. Çözüm için her türlü desteğe açık olduklarını söyledi.
‘Kamuoyu Ruhban Okulu’nun açılmasına hazır’
Heybeliada Ruhban Okulu 1971’den bu yana ruhban eğitimine kapalı. Ruhbanların eğitilememesi, Heybeliada Ruhban Okulu üzerinden tartışılsa da, aslında Türkiye’deki gayrimüslimlerin de genel sorunu. Gazeteci Selçuk Oktay, yakın zamanda Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidoforos Lambriniadis ile yaptığı söyleşide bu sorunun cemaat açısından ne anlama geldiğini, çözülmesi için nasıl bir yol haritasına ihtiyaç duyulduğunu ve kamuoyunun okula yaklaşımını konuştu. Oktay’ın söyleşisini sunuyoruz.
Erol Dora: Azınlıklar güvencesiz hissediyor
HDP Mardin Milletvekili, Erol Dora 2017 Bütçe Görüşmelerinde Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesi üzerinde söz alarak azınlıkların yaşadığı sorunları hatırlattı. Dora, 'gavur' ifadesini kullanan Numan Kurtulmuş'un da nefret söylemi yaptığını belirtti.
Atina’dan cami hamlesi
Başkent Atina’ya cami inşasının parlamentodan geçmesini, Yunanistan’daki gelişmeleri yakından izleyen gazeteci Evren Dede’yle konuştuk.
Heybeliada’da ‘manastır sorunu’ çözüm bekliyor
Heybeliada’da bulunan Hristos Manastırı, orman arazisi olduğu gerekçesiyle boşaltıldı. Manastırın, Rum cemaatine tahsis edilmesi taleplerine de yanıt verilmiyor.