NÜKLEER SANTRAL

KÜLTÜR SANAT Benim Çocuğum'dan Nükleer Alaturka'ya

'Benim Çocuğum' belgeselinin yönetmeni Can Candan, yeni belgeseli ‘Nükleer Alaturka’ için kolları sıvadı. Türkiye’de nükleerin bazen sarsıcı, bazen trajikomik ve çoğu zaman da absürd tarihini anlatacak belgesel için kitlesel fonlama sitesi Indiegogo’da bir kampanya devam ediyor.
GÜNCEL İğneada’ya nükleerde ‘mutabakat zaptı’ muamması

İğneada’ya nükleer santral projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın yaptığı açıklamayla yine gündemde. Trakya Platformu Hukuk Kurulu üyesi avukat Bülent Kaçar, Bakan Alaboyun’un diğer ülkelerle imzalandığını söylediği ‘mutabakat zaptı’nın dayanağını soruyor.
GÜNCEL ‘Nükleerle ilgili tartışmalar yaşam hakkı üzerinden yürümeli’

Gazeteci Filiz Yavuz, Can Yayınları’ndan çıkan ‘Beni Akkuyularda Merdivensiz Bıraktın’ kitabıyla hem nükleer enerjinin ABC’sini derli toplu bir şekilde aktarıyor, hem de Türkiye’de nükleer enerji tartışmalarının güncel seyrini kayda geçiriyor. Kitabı konuşmak için bir araya geldiğimiz Yavuz, özellikle kaza riski ve atık sorunu konusunda bir çözüme ulaşılmamış nükleer enerjinin en başta yaşam hakkı üzerinden tartışılması gerektiğini söylüyor.
GÜNCEL Üçüncü nükleer santral ya İğneada ya da Düzce’ye

Enerji Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) üçüncü nükleer santralin Kırklareli-İğneada’ya yapılmasını planlıyor, alternatif olarak ise, Düzce-Akçakoca üzerinde duruyor. Elektrik iletim, dağıtım, ulaşım gibi avantajlar sebebiyle İğneada’nın ilk tercih olabileceği dile getiriliyor. Öte yandan Sinop’a yapılacak nükleer santralde hangi teknolojinin kullanılacağı da tartışma konusu.
GÜNCEL İran nükleer program tarihini açıkladı

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, İran'ın nükleer programı üzerinde yaşanan uluslararası uyuşmazlığın çözümü için yapılacak görüşmelerin 13 Nisan'da yapılmasının beklendiğini açıkladı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bugün İran'daki temaslarında da nükleer krizin önemli gündem maddeleri arasında yer alması bekleniyor.
GÜNCEL Nükleer santralde radyasyon alarmı

Japonya'da 2011'de meydana gelen deprem sonucu kullanılamaz hale gelen Fukuşima Dai-ichi nükleer santralinin 2 nolu reaktöründe yüksek miktarda radyasyon belirlendi. Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO) sözcüsü Juniçi Matsumoto, söz konusu radyasyon miktarının şimdiye kadarki en yüksek radyasyon miktarından bile yüksek olduğunu söyledi.