OSMANLI İMPARATORLUĞU

GÜNCEL Ateş ‘Gâvur Mahallesi’ne de mi düştü?

Diyarbakır’da kiliselerin de ‘acele kamulaştırma’ listesine alınmasının ardından başlayan tartışma Sur’un, Suriçi’nin tarihini de bir kez daha gündeme getirdi. Anadolu Ermenileri ve Hıristiyanları tarihinde önemli bir yer kaplayan Diyarbakır, özellikle de Suriçi tarihi boyunca bu tür uygulamaların merkezinde oldu aslında. Zakarya Mildanoğlu, kamulaştırma kararı vesilesiyle hem Suriçi kiliselerinin, hem de Diyarbakır’da kamulaştırmanın tarihini hatırlatıyor.
KÜLTÜR SANAT ‘18. yüzyıl Rum Ortodoks müziğinin altın çağıydı’

Araştırmacı Merih Erol, Tarih Vakfı bünyesinde düzenlenen ‘Vangelis Kechriotis Konuşmaları’ kapsamında geçen hafta ‘Osmanlı İstanbulu’nda Rum Ortodoks Müziği’ başlıklı bir sunum yaptı. Konuşmasında özellikle 18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı müziğinde Rum Ortodoks etkisinden söz eden Merih Erol’la, Rum Ortodoks Müziği’nin özelliklerini ve Klasik Osmanlı Müziği üzerindeki etkilerini konuştuk.
GÜNCEL Davutoğlu'nun unuttuğu Osmanlı Yahudileri

Davutoğlu, Balkan Savaşları döneminde Edirne’nin savunmasında Müslümanlar ile birlikte Hıristiyanların da katıldığını söyledi. Ancak bu konuşmada “Edirne Müdafaası”na yoğun olarak katılan, yaşadığı acılar nedeniyle ağıtlar yazılan Osmanlı Yahudileri yoktu.