ERMENİ KİLİSESİ

GENEL ‘Değişim zamanı gelmişti’

Amerika’nın Doğu Episkoposluk Bölgesi’nin başepiskoposu Khajag Barsamian, 4 Mayıs’ta yapılan seçim öncesinde, aday olmayacağını yazılı olarak bildirmiş, ardından aday gösterilen üç ruhani liderler arasından Hayr Surp Daniel Fındıkyan başepiskopos seçilmişti. Fındıkyan’ın genç olması ve gençlerle kurduğu yakın ve sağlam iletişim Ermeni toplumu için umut vadederken, Barsamian’ın görevden çekilmek istemesi, sevenlerini hem şaşırttı, hem de üzdü.
GÜNCEL Definecilerin manastır saldırısına önlem alan yok

Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Doğanköy’de (Tortan) definecilerin son kurbanı Surp Dırtad Manastırı oldu. Son haftalarda definecilerin artan saldırıları karşısında resmi makamlara şikayette bulunan fakat sonuç alamayan ilçe sakinleri çaresiz.
TOPLUM ‘Kiliseler arası birlik çabası, aynı zamanda siyasi bir çabadır’‘

Episkopos Sahak Maşalyan, Surp Dzınunt (Doğuş Yortusu) dolayısıyla Hıristiyan dünyasının gündeminin ön sıralarında yer alan birleşme çabalarını değerlendirdi. Papa Francis’in iki hafta önceki Türkiye ziyareti esnasında gündeme gelen birleşme çabalarını Sahak Srpazan farklı bir yorumla değerlendiriyor.
GÜNCEL Der Zor'da kiliseyle birlikte soykırım belgeleri de yok oldu

Gazeteci Robert Fisk, Suriye’nin Der-Zor kentinde, soykırım kurbanlarını anmak için kurulan ve geçen eylül ayında El Nusra örgütü tarafından yıkılan kiliseyi yazdı. Independent Gazetesi’nde çıkan makalede Fisk, yıkılan kiliseyle birlikte, yüzlerce soykırım kurbanının kemiklerinin ve 1841 yılına uzanan büyük bir arşivin de yok olduğunu vurguluyor.