BİTLİS

GÜNCEL Gordlevskiy’nin kaleminden 1915 cehenneminde Bitlis ve Muş

Sovyet Şarkiyatçı ve Türkolog Vladimir A. Gordlevskiy’nin 1916’da Bitlis ve Muş’u gezerek 1915 sonrası tanıklıklarını kaleme aldığı makaleyi Dr. İsmet Konak Rusça’dan çevirerek Agos okurlarıyla paylaştı. Makaleyi Dr. Konak’ın kısa takdimiyle birlikte sunuyoruz.
GÜNCEL Bitlis ve Muş’ta Ermeniler

Son yıllarda sözlü tarih ve yerel kent tarihi çalışmalarındaki yoğunlaşma, insanlarda farklı şehirlerin tarihine dönük bir merak yarattı. Tarihçi ve yazar Richard G. Hovannisian tarafından yayına hazırlanan ‘Bitlis ve Muş’ kitabı da bu merakı giderecek türde çalışmalardan biri. Aras Yayınları tarafından yayımlanan kitap, Hovannisian tarafından yayına hazırlanan ve 14 kitaptan oluşan ‘Tarihi Kentler ve Ermeniler’ dizisinin Türkçede yayımlanan ilk eseri olma özelliği taşıyor. İlk kez ABD’de 2002’de yayımlanmaya başlayan kitap dizisinin diğer kitapları da Aras Yayınları’nın yayın programında yer alıyor. Serinin ikinci kitabı olan ‘Van ve Ermeniler’ de Kasım’da okurlarla buluşacak.
TOPLUM Bitlis kilisesi destek arıyor

Bitlis Belediyesi, Bitlis merkez Hersan Mahallesi Kurubulak mevkiinde bulunan Surp Nişan Kilisesi’nin restorasyonu için destek arıyor.
TOPLUM Bitlis’te sıra Saroyan Kütüphanesi’nde

William Saroyan’ın adı Bitlis’te yeni açılacak bir kütüphaneye verilecek. Kütüphane kurulması fikrinin sahibi gazeteci Ahmet Tulgar, Bitlis Belediyesi Eşbaşkanı Hüseyin Olan’la görüşerek, kütüphane fikrini kendileriyle paylaştıklarını, belediyenin de bu fikre hayli olumlu baktığını belirtiyor.
GÜNCEL Vali vekili Ermeni mirasına düşmanlığı itiraf etti

Bitlis’te William Saroyan’ın isminin, ailesinin yaşadığı sokağa verilmesi tartışmaları sürerken, Vali Vekili Salih Altun’un bir Ermeni manastırının restore edilmesiyle ilgili, “Sevmediğim bir adamın yaptığı bina da sevmediğim bir binadır! Niye koruyayım?” sözleri, alışıldık devlet refleksine yeni bir örnek oldu.
GÜNCEL Bitlis’te Saroyan Sokağı muamması

Gomidas Enstitüsü Direktörü Ara Sarafian’ın, Bitlis Valisi Orhan Öztürk’e hitaben yayımladığı açık mektup, Bitlisli ünlü Ermeni yazar William Saroyan’ın isminin Bitlis’te bir sokağa verilmesi süreci hakkında soru işaretleri yarattı. Sarafian’ın mektubuna göre, Bitlis Valisi Orhan Öztürk, “Saroyan’ın Bitlis’le bir bağlantısı olmadığını” söyleyerek, sokağın ismini değiştirme talebini onaylamıyor.
GÜNCEL Bitlis, Ermenilerini hatırladı

İnsan Hakları Derneği’nden Ayşe Günaysu, merkezi Londra’da bulunan Gomidas Enstitüsü’nün direktörü Ara Sarafian’la Bitlis’e yaptıkları geziyi Agos için yazdı. Günaysu, bölgedeki Ermeni varlığını gözler önüne seren ‘Sergi: Bitlis Ermenileri’ne Bitlislilerin yoğun ilgi gösterdiğini belirtiyor.