KÜLTÜR MİRASI

GÜNCEL Türkiye’nin kültür haritasına ihtiyacı var

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini cevaplayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye’de tescilli kilise sayılarıyla ilgili verileri de paylaştı. Bakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın elindeki verilere göre, Türkiye’de bin 388 tescilli kilise olduğunu açıkladı. Bakanlığın verileri, Türkiye’deki kiliseler üzerine yapılan çalışmalarda ortaya çıkan sayıların çok altında.
GÜNCEL Yemeğin terbiyesi kültüründe saklı

Çiya Yemek ve Kültür dergisinin 10. yılında, Kadıköy’deki Çiya Sofrası’nın kurucusu Musa Dağdeviren ile konuştuk. Yemeğin kültürel açıdan taşıdığı önemi vurgulayan Dağdeviren, yemek kültürümüz hakkında bilmediklerimizi, yanlış bildiklerimizi ve bu kültürün yok olup gitmesini önlemek için yapılması gerekenleri anlattı.
GÜNCEL Farklılıkları ve benzerlikleriyle Ermeniler ve Türkler

Hrant Dink Vakfı’nın Ermenistan Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı’nın “Sınırları Aşıyoruz” Ermenistan -Türkiye Burs Programı ile Ermenistan’a giden ve Ermeniler ile Türkler arasında kültürel benzerlikleri ve farklılıkları katılımcı gözlem yoluyla araştıran antropolog Emine Onaran İncirlioğlu, Şubat ayında başlayan ve 4 ay süren çalışmasında edindiği gözlemlerini aktardı.
TOPLUM Balyan’ın altından Dadyan çıktı

Garabet Balyan’ın mezar taşının altında kaldığı için üzerindeki yazıları okunamayan mezar taşının, Simon Amira Dadyan’a ait olduğu anlaşıldı. Her iki mezar taşı da, Ermeni toplumuna iade edilmek üzere Arkeoloji Müzesi’nde koruma altına alındı.
KÜLTÜR SANAT Sivil mimarinin çarpıcı örneği

Ermenilerin 1915 öncesine ait kültür mirası öğelerinden biri olan Van’ın Gürpınar ilçesindeki kaderine terk edilmiş tarihi kilise ve çevresindeki evler yeniden ayağa kaldırılmak isteniyor.
GÜNCEL Gürcistan Ermenileri ruhani önderinden Sahakaşvili’ye mektup

Gürcistan Ermenileri ruhani önderi, Ermeni anıtlarının korunması ve Tiflis’teki 5 kilisenin Ermeni Diyakosluğuna iadesi talebiyle Gürcistan cumhurbaşkanı Mihail Sahakaşvili’ye bir mektup yazdı. Dün bu kiliselerden birinin çan kulesinin etkili olan sağanak yağmur nedeniyle yıkılması da koruma faaliyetlerinin bir an önce hayata geçirilmesi konusunda gündem yarattı.