ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER

GÜNCEL '1 aydır yapılan dinlemeler hukuksuz'

Emniyetin dinleme için yaptığı bir başvuru, 3. yargı paketindeki boşluğu ortaya çıkardı. Hakimlik, yasada bu yetkinin kendilerinde olmadığını belirterek bölge ağır ceza mahkemesini işaret etti. Ancak uzmanlar bunun da eski düzenleme olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Ersan Şen son 1 aydır yapılan bütün dinlemelerin hukuksuz olduğunu öne sürerken, bir özet yetkili hakim de özgürlük hakimliği yetkilendirilmesi gerektiğine işaret etti.
GÜNCEL Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 3. yargı paketini onayladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özel yetkili mahkemelerin 'yeni davalar için' kaldırılmasını da içeren '3. Yargı Paketi'ni onayladı. Yapılan açıklamada yasanın 'tutuklamaları zorlaştırdığı ve şartlı tahliyeleri erkene aldığı' gerekçesiyle beklemeden onaylandığı belirtildi. Yasa bugün de resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
GÜNCEL Özel yetkili mahkeme düzenlemesinde "özgürlük hakimleri"

Başbakan Erdoğan’ın hukukçu kurmaylarıyla yaptığı ÖYM toplantısında; arama, tutuklama gibi kararları verecek “özgürlük hakimleri”nin işbaşı yapmasını öngören bir model gündeme geldi. Bu çerçevede savcının soruşturması sırasında şüpheli ile ilgili arama, takip, dinleme ve tutuklama gibi özgürlüğü sınırlayıcı kararları, davaya bakan hâkimin değil başka bir hâkimin “Özgürlük hâkimi”nin alması önerildi.
GÜNCEL AKP'li Elitaş: ''Davalar sonuçlanana kadar özel yetkiler devam edecek''

AK Parti'li Mustafa Elitaş Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili düzenlemeyle ilgili olarak, 'Darbe davalarına bundan sonra Ağır Ceza Mahkemeleri bakacak' dedi. Elitaş ayrıca, halen sürmekte olan davalar bitene kadar ÖYM'lerin görevlerine devam edeceğini söyledi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise endişeleri de göz önünde bulunduran bir düzenlemenin yapılması gerektiğini kaydetti.
GÜNCEL Cumhurbaşkanı Gül'den yeni anayasa mesajları

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında Çankaya'ya çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü. Görüşmede yeni anayasayla ilgili mesajlar veren Gül, özel yetkili mahkemelerin kuruluş sürecinde yer aldığını ve kaygılarını ilettiğini dile getirdi. Gül, liderlere 'Üslupta sıkıntı var' diyerek uyarıda bulunurken, yeni anayasanın bütün partilerin 'ortak mühür'ünü taşıması gerektiğini belirtti.
GÜNCEL Erdoğan'dan özel yetkili mahkemeler açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel yetkili mahkemelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ilgili düzenlemenin 3. ve 4. yargı paketinde yer almadığını belirtirken, 'Yetkilerin kısıtlanması yoksa tamamen kaldırılması mı' sorusu üzerine 'Her şey olabilir' yanıtını verdi.
GÜNCEL Özel yetkili mahkemelerle ilgili çalışmalar sürüyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Bülent Arınç'ın Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı özel yetkili mahkemelerle ilgili açıklaması hakkında konuştu. Ömer Çelik, 'Tasarı ve taslak yok denildi ama çalışmalar sürüyor' dedi. Çelik, 'Özel yetkili mahkemeler kalkarsa darbelerle mücadele edemeyiz diyenler, hükümeti hiçe sayıyor demektir' ifadesinde bulundu.
GÜNCEL ''4. yargı paketinde özel yetkili mahkemeler yok''

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bugün Bakanlar Kurulu'nda 4. Yargı paketinin ele alındığını ve bu paketin içinde özel yetkili mahkemelerle ilgili bir düzenleme olmadığını bildirdi. Arınç, Başbakan Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantı ile ilgili, 'özel yetkili mahkemeler, CMK'nın 250, 251 ve 252. maddelerine yönelik 4. Yargı Paketi içerisinde hiçbir husus yer almamaktadır' diye konuştu.
GÜNCEL 'Hayati reformlar yapılmadı, henüz darbe riski geçmiş değil'

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, özel yetkili mahkeme ve savcıların yetkilerinin daraltılmasıyla, devam etmekte olan Ergenekon, Balyoz ve 28 Şubat gibi kritik davaların zarar görmesinden endişe ettiklerini belirtti. Kurtulmuş, özel yetkili mahkemelere demokratik ülkelerde gerek olmadığını söyleyerek, 'Ancak birçok hayati reformun yapılmadığı Türkiye'de her an her şey olabilir. Henüz darbe riski geçmiş değil' diye konuştu.
GÜNCEL Özel Yetkili Mahkemeler için düzenleme geliyor

Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, Özel Yetkili Mahkemeler ile ilgili yeni bir düzenlemenin yolda olduğunu açıkladı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, 28 Şubat soruşturma süreci ve 27 Mayıs'la ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, yeni düzenlemenin yetki kısıtlaması ve kötüye kullanımı engelleme yönünde yapılacağını belirtti.