FOTOĞRAF

KÜLTÜR SANAT

Agos’un kıdemli foto muhabiri Berge Arabian, yakın arkadaşı ve aynı zamanda meslektaşı olan Hüseyin Ovayolu ile hem kimlik meselesi hem de fotoğrafçının son projesi üzerine sohbet etti. Ovayolu’nun Ermenistan anılarından kişisel kimlik hikâyesine birçok konunun konuşulduğu söyleşinin ilk bölümünü yayınlıyoruz. Söyleşinin ikinci bölümünü önümüzdeki hafta paylaşacağız.
‘Yaşadığımız modern dünya göçler sayesinde oluştu’

New York’un Brooklyn mahallesinde, Dominik Cumhuriyeti göçmeni bir anne-babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Damaso Reyes, yirmi yıldır foto muhabirliği yaparak hikâyeler anlatıyor. Çalışmaları, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın yayınlarında, Associated Press’te, The Far Eastern Economic Review, New York, Vanity Fair Almanya, Der Spiegel ve Time Asya dergilerinde, Wall Street, Newsday ve San Fransisco Chronicle gazetelerinde yayımlandı. Aldığı görevler ve kişisel projeleri kapsamında Ruanda, Irak, Endonezya, Tanzanya gibi ülkelerde bulundu ve Amerika Birleşik Devletleri’ni baştan başa gezdi. Çektiği fotoğraflar ‘Black: A Celebration of a Culture’ [Siyahi: Bir Kültüre Övgü] adlı monografide ve ‘Innocents Lost: When Child Soldiers go to War’ [Kayıp Masumlar: Çocuk Askerler Savaşa Gittiğinde] başlıklı kitapta yer aldı. Çok sayıda ödüle, Fulbright ve Arthur F. Burns burslarına layık görüldü; New York Siyahi Gazeteciler Birliği’nin uluslararası muhabirlik ödüllerinde iki kez birinci oldu.
GENEL İnsanlığın kendi sonunu ürettiği distopyadan fotoğraflar

Fotoğrafçı Emin Altan’ın CHAOSMOS başlığını taşıyan fotoğraf kitabi Bülent Erkmen tasarımıyla Norgunk Yayıncılık tarafından yayınlandı. Emin Altan 1962 Çanakkale doğumlu. 1996 yılında fotoğrafı kendini ifade edebileceği alan olarak seçti ve 2002 yılına projeler üretti. İFSAK ve Fotoğraf Vakfı çatısı altında Türkiye’li genç fotoğrafçıların uluslararası fotoğraf çevreleri ile buluşmasına yönelik girişimlerde bulundu ve uluslararası fotoğraf festivallerinin organizasyonu için çalıştı. 2002 yılında fotoğraf çekmeyi bıraktı ve on yıl aradan sonra yeniden fotoğrafa başladı. Yeni kitabı vesilesiyle Berge Arabian Emin Altan ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
GENEL Maryam Şahinyan’ın arşivine adanan bir gençlik

Tayfun Serttaş’ın Pilevneli Galeri’de düzenlenen ‘Flashblack’ sergisi, stüdyo fotoğrafçısı Maryam Şahinyan’ın 1930’lardan 90’lara kadar uzanan geniş bir zaman dilimine yayılan arşivinden bir kesiti izleyiciyle buluşturuyor. Şahinyan’ın Foto Galatasaray adlı stüdyosunda ortaya çıkan 100 bini aşkın negatif filmden 10 binini bu sergide görmek mümkün.
KÜLTÜR SANAT Gagik Harutyunyan: Gölgelerin arasından parlayan ışık hüzmesi

Bu Sovyet dönemi Ermeni fotoğraf üstadıyla, Gagik Harutyunya'la kurallara uygun ve katı bir söyleşi yapmıyorum. Yaptığımız, Türkiye’de ‘sohbet’ dediğimiz şey. Bu gizemli, neredeyse sofu adamla ilgili merak ettiğim çok şey var. Bilgi arayışıyla bir hocanın önüne oturuyormuş gibi hissediyorum. Ve biliyorum ki onunla yapıp yapabileceğim ilk ve tek sohbet bu olacak.
DOSYA ‘Ermenilerin neden Romanya'da yaşadığını anlamak benim için elzemdi’

Romanyalı foto muhaberi Andrea Tanase’nin ‘Romanya'daki Ermeniler’ projesi; röportajlar, kitap lansmanları ve fotoğraf sergileriyle Bükreş, Kaloşvar, Yerevan ve Gümrü'de tanıtıldı. Ülkesindeki Ermeni topluluğun tarihinde çıktığı yolculuğu, dünden bugüne soykırımın izlerinin belgelendiği özel bir çalışma hakkında Tanese ile konuştuk.
TOPLUM Öğrencilerin gözünden İstanbul

Getronagan Lisesi’nin bu yıl beşinci kez düzenlediği ‘100 Yıllık Liseler Ara Güler Fotoğraf Yarışması’ sonuçlandı. Yarışmada dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan fotoğraflar, gençlerin objektifinden, İstanbul’a dair keşfedilmeye değer detaylar sunuyor.