KAPALIÇARŞI

TOPLUM ‘Kapalıçarşı’da usta-çırak ilişkilerinde kopuş var’

Rezan Has Müzesi’nde 16 Şubat’ta açılan ‘Cevher ve Zanaat: Kapalıçarşı Ustalarının İzinde’ sergisinin küratörlerinden, endüstriyel ürünler tasarımı öğretim görevlisi Yrd. Doç. Ayşe E. Coşkun Orlandi ile sergi ve kuyumculuk hakkında konuştuk.
GENEL Kapalıçarşı’daki dönüşümün hikâyesi

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatoş Altınbaş Sarıgül'ün doktora tezinden derleyerek hazırladığı ‘Bir Dönüşüm Hikâyesi-El Yapımı Mücevherat Ustaları’ kitabı çıktı. Sarıgül ile kitabından yola çıkarak, el yapımı mücevherat ustalığındaki son durumu konuştuk
TOPLUM ‘Altın ziynettir gümüşse kültür’

Bir zamanlar Ermeni gümüş ustalarının çekiç seslerinin eksik olmadığı, el yapımı gümüş kakmalarıyla nam salan Kalcılar Han, günümüzde içine kapanmış bir çocuk gibi sessizliğe bürünmüş. Altı yaşından itibaren Kapalıçarşı’nın yollarını arşınlayan, Kalcılar Han’ın son gümüş kakma ustalarından Hagop İnyapan, bu sessizliğe rağmen gümüşe halen aşkla hayat vermeye devam ediyor. Han’ın çatı katındaki küçük atölyesinde Ermeni ozanlarına ait müzikler eşliğinde gümüşe dokunuşlarıyla şekil veren ve bugüne kadar iki binden fazla ikonada imzası bulunan İnyapan, çocukluk yıllarından günümüze uzanan zanaatının hikâyesini anlattı.
DOSYA Kapalıçarşı’da zor zamanlar

Kapalıçarşı'nın nabzını tutanlar, gelinen noktanın kriz olduğu konusunda hemfikir. Sektör temsilcileirne göre kriz, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmelerle yakından ilgili.
GÜNCEL Dolar ve altının yükselişi Çarşı’yı vurdu

7 Haziran seçimlerinden bu yana süren siyasi belirsizliğin etkisiyle dolar ve altın piyasası büyük bir dalgalanma yaşıyor. Bu dalgalanmanın kendini en çok hissettirdiği yerlerden Kapalıçarşı ise ciddi sıkıntılar yaşıyor. Mevcut durum karşısında “Kapalıçarşı esnafı ne düşünüyor?”, “Gelecek planları nedir?” gibi soruların cevaplarını Çarşı’da aradık. Ayrıca ekonomist Şant Manukyan’a, doların geleceği hakkındaki öngörülerini sorduk.
GÜNCEL ‘Çoğu trans arkadaşım hayatımı kıskanıyor’

21 Haziran Pazar günü yapılacak Trans Onur Yürüyüşü’nden önce, Bedi Keskin’le buluştuk. Keskin, Ermeni bir transeksüel. Bir anlamda ‘ötekinin ötekisi.’ 51 yaşındaki Keskin, Kapalıçarşı’nın en iyi mıhlayıcılarından.
GÜNCEL Eylem yapan Kapalıçarşı esnafına gözaltı

Kapalıçarşı’daki Sandal Bedesteni’nde dükkanlarını boşaltması için tebligat gönderilmesinin ardından dün sabah bedestenin 4 kapısını içeriden kilitleyip eylem başlatan 20 esnaf, gece polis müdahalesiyle gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.
GÜNCEL Mustafa Demir: Kapalıçarşı için beş aşamalı çözüm planımız var

İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından 550 yıllık Kapalıçarşı, sorunlarını çözmeye çalışıyor. Yıllardır süren bakımsızlık yüzünden, çelik demirlerle ayakta tutulmaya çalışılan Çarşı’nın birçok yerinde, çatı akıntıları yaşanıyor. Fatih Belediyesi, Kapalıçarşı’nın restorasyonu için çalışmalarını sürdürüyor. Kapalıçarşı nasıl yönetilecek, restorasyon ne kadar sürecek, Çarşı’nın çehresi nasıl değişecek gibi soruları Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'e sorduk.
TOPLUM ‘Tahta Kaşık’lar Kapalıçarşı’da şıkırdıyor

Haftalardır birileri kulağıma hep aynı yeri fısıldıyor. Kapalıçarşı’daki bu lokantayı görüp görmediğimi soruyor, yemeklerini tatmamışsam çok şey kaybettiğimi anlatıp duruyorlar. Bu küçük esnaf lokantasını diğerlerinden farklı kılan neydi? Anlamak için ilk fırsatta Kapalıçarşı’ya gittim ve ev yemekleri yapan ‘Tahta Kaşık’ı ziyaret ettim.