FEMİNİZM

KÜLTÜR SANAT Direnişin kadın hali

20. yüzyılın başlarında kadınların oy kullanma hakkı için verdiği mücadeleyi konu alan ‘Diren!’ (Suffragette) adlı film geçen hafta Türkiye’de vizyona girdi. Carey Mulligan, Meryl Streep gibi yıldız oyuncuları buluşturan film, kadın hareketinin bugün geldiği nokta üzerine de düşünme fırsatı sunuyor.
KÜLTÜR SANAT Boğaziçili kadınların gözünden Zabel Yesayan

Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü, Zabel Yesayan’ın hayatını ‘Silahtarın Bahçesi’ kitabından yola çıkarak oyunlaştırdı. Oyun kadrosundan Damla Pinçe, Duygu Dalyanoğlu ve Maral Çankaya ile, ‘Zabel’ projesine dair sohbet ettik.
KÜLTÜR SANAT 2014'ün feminizme göz kırpan dizileri

Tüm sezon kadınlık, erkeklik, kadın ve erkek rollerinden çokça konuştuk, eleştirdik. 2014'ün bitmesine günler kala düşünelim: Peki bu sezon feminizme göz kırpan dizi hiç mi olmadı? Türkiye’deki diziler açısından buna cevap “kesin” olmasa da hayır. Ancak yabancı diziler arasında öne çıkan iki yapım var: Orphan Black ve The Fall.
GÜNCEL Fıtrat yine sahnede

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, KADEM I. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde yaptığı konuşmada kadın erkek eşitliğini fıtrata bağladı; 'Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, o fıtrata terstir. Kadınların ihtiyacı olan eşitlikten ziyade eşdeğer olmaktır. İş hayatında hamile bir kadını erkekle aynı şartlara tabii tutamazsınız' dedi.