KALUST GÜLBENKYAN

TOPLUM ‘Bay Yüzde Beş’in gerçek hikâyesi

2019, Kalust Gülbenkyan’ın doğumunun 150. yılı. Kendisiyle ilgili kapsamlı bir biyografi çalışması bulunmadığı için, hakkında yazılan çok şey spekülatif kaldı. Southampton Üniversitesi’nden İngiliz tarihçi Jonathan Conlin, iki yıl önce Gülbenkyan’ın hayatını yazmak üzere yola çıktı. Kitabını birkaç yıl içinde tamamlamayı planlayan Conlin’le, çalışması için İstanbul’a geldiğinde görüştük. Conlin, Gülbenkyan’ın bugüne kadar gün ışığına çıkmamış mektuplaşmalarını, çeşitli devletlerin arşivlerinden bilgileri, Agos’la paylaştı.
DOSYA ‘25 Nisan 2015’te ne yapacağız, asıl mesele bu’

Gülbenkyan Vakfı, bu yılın başında, Ermeni kültürü ve dilinin korunması ve geliştirilmesi amacıyla beş yıllık bir program taslağı açıkladı. Programın başında olan Razmik Panossian, taslağın şekillenmesi için Ermenistan’a, diasporanın çeşitli kentlerine ve Türkiye’ye çok sayıda seyahat düzenledi, kurumlarla, okullarla görüşmeler yaptı. Panossian, “Bu kuşak harekete geçmezse, Batı Ermenicesi kaybolacak. Sadece var olanın korunması değil, dilin gelişmesini sağlamak ve kültür üretimini teşvik etmek başlıca amacımız” diyor.
GÜNCEL 200 yıllık Gülbenkyan konağı butik otel haline gelecek

Kayseri'de dönemin zengin Ermeni ailelerinden Gülbenkyan ailesinin konağı, Necip Dinçer tarafından aslı korunarak butik otele dönüştürülüyor. Restorasyon projesini üstlenen Mimar Kevork Özkaragöz, 'Bölgede onlarca konak yıkıldı. Böyle bir yapı ayakta kalıyorsa bu tarihimiz için bir kazançtır' dedi.