ARKEOLOJİ

GÜNCEL ‘Arkeolojik farkındalık için yeni yollara ihtiyaç var’

Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü’nün yönetimindeki SARAT Projesi, Türkiye'de arkeolojik varlıkların korunması ve farkındalığın artırılması için çalışmalar yürütüyor. Bu çerçevede toplum ve arkeoloji ilişkisi üzerine kamuoyu araştırması yapıldı. Araştırmada arkeoloji konusunda toplumun bilgi seviyesi çok yüksek olmasa da konuya merak duyduğu ortaya çıktı.
GÜNCEL Ulus-devletlerin kültürel mirası ve diğerleri

Hrant Dink Vakfı’nın geçen ay düzenlediği ‘Kültürel Miras: Kavramlar, Arayışlar ve Türkiye’den Örnekler’ atölyesinde ‘Türkiye’de Kültürel Miras’ın Tarihi, Tanımı ve Değeri’ başlıklı bir sunum yapan arkeolog Doç. Çiğdem Atakuman’la (ODTÜ), ulus-devletlerin mirasını ve bu mirasın dışında bırakılanları konuştuk.
GÜNCEL Kızıltepe'deki Ermeni höyüğü yok edildi

Mardin Kızıltepe'de Ermeni Höyüğü olarak bilinen bölgedeki tarihi kalıntılar, apartmanların ve yeni inşaatların altında yok edildi. Arkeolog Nezih Başgelen, Güneydoğu gezisi sırasında Mardin Kızıltepe’de prehistorik döneme kadar giden tarihi höyüğün tahrip edildiğini tespit etti. Gizli gizli fotoğraflar çekti. Sonra da bunu bir yazı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ’na bildirdi.