PYD

GÜNCEL Kürtler Ortadoğu'nun haritasını çizdiğinde

Erdoğan'ın Washington ziyaretinden iki gün önce ABD PYD'de Suriye'deki Kürt birimlerine güdümle tanksavar füzeleri de dahil ağır silahlar vereceğini açıkladı. Erdoğan-Trump görüşmesinin çeviriyle geçen vakit de dahil 22 dakika sürdüğü gerçeği iki lider arasında anlamlı bir tartışma olmadığını gösteriyor.
GÜNCEL ‘Türkiye eninde sonunda Rojava’yı tanıyacak’

“Suriye politikası tamamen değişti gibi bir algı yaratılıyor. Türkiye U dönüşü yaptı deniyor, olsa olsa J dönüşü diyebiliriz. Türkiye’nin Suriye politikasında üç parametresi vardı. Esad rejimi, IŞİD ve PYD politikası. Türkiye’nin Esad rejimine ilişkin bir dönüşü oldu ama IŞİD ve PYD konusunda bir politika değişikliği yok."
GÜNCEL Cerablus'ta anlaşma: Türklere tampon bölge, Kürtlere kanton

IŞİD’e karşı başlatılan ama Suriye’deki Kürt askeri güçlerine de yönelen Cerablus harekatı devam ediyor. Ama bazı kaynaklar, Cerablus ya da Kuzey Suriye’de Amerika, İran, Rusya’nın anlaştığını ve Türkiye ile PYD’nin anlaşma koşullarına evet dediğini iddia ediyor. Türkiye Cerablus’ta kalacak, Kürtler ise Kobani ve Afrin kantonlarını El-Bab üzerinden birleştirebilecek.
GÜNCEL Cerablus harekatı: Kime karşı ‘kalkan’ olmaya çalışıyorlar?

Türkiye Silahlı Kuvvetleri, Suriye’ye girdi. Sabah başlayan Fırat Kalkanı isimli harekatta akşam saatlerinde IŞİD’in tuttuğu Cerablus merkezine ulaşıldı. Siyaset bilimci Yard. Doç. Dr. Erhan Keleşoğlu ve eski Erbil Konsolosu Aydın Selcen sabah saatlerinde Cerablus’ta bulunan IŞİD’e karşı başlatılan “Fırat Kalkanı” operasyonunun anlamını değerlendirdi.
GÜNCEL Kürt sorununda çözüm dünden daha zor

Barış Vakfı tarafından yayınlanan, Cuma Çiçek ve Vahap Coşkun’un hazırladığı ‘Dolmabahçe’den Günümüze Çözüm Süreci: Başarısızlığı Anlamak ve Yeni Bir Yol Bulmak’ başlıklı rapor, barış sürecinin neden başarısız olduğunu irdelerken çözüme yeniden döneminin nasıl mümkün olacağına dair bir yol haritası çiziyor.
GÜNCEL PYD: Federal yapılar kabul edilmezse bağımsızlık ilan edeceğiz

PYD öncülüğünde bir araya gelen ve Arap, Süryani ve Ezidi grupları da içeren kongre 'Kuzey Suriye Federasyonu'nun kuruluşunu ilan etti. PYD yetkilisi Merab Şamoyev, yeni anayasada federal yapılara yer verilmemesi halinde Suriyeli Kürtlerin bağımsızlık ilan edeceklerini söyledi.
GÜNCEL ‘Dış siyasette ergenlik hülyaları’

Cezayir, Bağdat, Washington’da büyükelçiliklerde çalışmış ve Irak Kürdistanı’ndaki ilk Türkiye başkonsolosu olmuş eski Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen: "Görebildiğim, bir anlamda duvara toslanmadan bir değişiklik olmayacağı yönünde. Ama o toslanacak duvar, nasıl bir duvardır, bunu düşünmek lazım. Çünkü Suriye konusu, Türkiye’yi tam anlamıyla daha sarsmadı maalesef."
GÜNCEL Demirtaş: ‘Sur'da 200 kişiyi katlettiğinizde Kürt sorunu çözülmüş mü olacak?’

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Davutoğlu’nun Ankara patlamasıyla ilgili olarak HDP’yi suçlamasına "Ankara'da patlayan bomba da Sur'da, Ankara Garı'nda, Sultanahmet'te patlayan bomba da aynı siyasi anlayışın sonucudur. AKP bunun siyasi sorumlusudur” diye cevap verdi. Demirtaş, Cerattepe direnişini de desteklediklerini söyledi.