KAFKASYA

GÜNCEL Ermeni Soykırımı’ndan sağ kurtulanlar için bir sığınak: Çin

Türkçe çevirisini sunduğumuz bu makalenin daha kısa bir versiyonu, Armenian Weekly dergisinin Nisan 2016 tarihli sayısında yayımlandı. Makale, Çin’de 19. ve 20. yüzyılda yaşayan Ermeni cemaatlerinin tarihiyle ilgili çok daha detaylı bir raporun bir parçasını oluşturuyor. Dr. Khatchig Mouradian, New York Columbia Üniversitesi’ne misafir profesör, New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi’ndeki ‘Mekan ve Hafıza’ Projesi’nde koordinatörü. Ayrıca Massachusetts’deki Worcester Devlet Üniversitesi’nde Felsefe Departmanı’nda ders veriyor.
GÜNCEL Kafkaslar’da ‘genital sakatlama’ tartışmaları

Rusya’da faaliyet gösteren Rus Adalet İnisiyatifi adlı STK’nın yayınladığı ‘Kuzey Kafkasya’da Kadın Sünneti’ raporu geniş tartışmaları da beraberinde getirdi. Rus Adalet İnisiyatifi raporuna göre, 1970’lerden beri Rusya’nın bünyesinde olan Dağıstan ve çevresinde on binlerce kız çocuğu üç yaşından önce ‘kadın sünneti’ adı verilen, genital organlarının zorunlu tahribatını tecrübe etmek zorunda kalıyor.
DİASPORA / ERMENİSTAN

Ermenistan'da faaliyet gösteren Bölgesel Çalışmalar Merkezi'nden Richard Giragosyan ve Haykak Arshamyan, Avrasya İncelemeleri Merkezi ve Konrad Adenauer Vakfı'nın düzenlediği 'Kafkaslar'da Bölgesel İşbirliği İmkanları ve Gelecek Görüşleri' konferansı için Türkiye'deydi. İki Kafkasya uzmanı, Türkiye-Ermenistan ilişkileri, Karabağ sorunuyla ilgili görüşlerini aktardı.
GÜNCEL ‘Türk Akım’ Kafkasya’ya istikrar getirir mi?

Putin’in yeni enerji projesinin geleceği Kafkasya’da ve Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan üçgeninde gerilimin azalmasına da bağlı değil mi? Uzmanlara, yeni bir boyut kazanan Rusya-Türkiye ilişkilerinin yanında, böyle geniş çaplı iki projeye bir anlamda ev sahipliği yapacak olan Kafkasya’nın durumunu ve geleceğini de sorduk.