CEMEVİ

GÜNCEL Cemevlerinin hukuki statüsü ‘ibadethane’ olmalı

Hükümetin, eylem takvimi programındaki vaatleri arasında yer alan Alevilerin hukuki statüsü konusunda nasıl bir program izleyeceği halen belirsiz. Alevi kurumlarının temsilcileri, kendilerinden görüş alınmadığını söylüyor.
GÜNCEL Alevi örgütleri cemevlerine sahip çıkma çağrısı yaptı

İstanbul Bağcılar’da 23 temmuz 2015 günü düzenlenen polis operasyonunda öldürülen Günay Özarslan’ın cenazesi için Gazi Mahallesi Cemevi’nde toplanan gruplara polis saldırısıyla başlayan olaylarda polis memuru Muhammet Fatih Sivri öldü; iki kişi yaralandı. Alevi örgütleri yaptıkları açıklama ile üyelerini cemevlerine yönelik saldırıları kınamaya ve cemevlerine sahip çıkmaya çağırdı.
GÜNCEL

Alevi dernekleri, cemevlerini ibadethane olarak kabul eden Maltepe Belediye Meclisi kararının iptali için yargıya giden ilçe kaymakamı Necip Çakmak'ı protesto etti. Kaymakamlık önüne siyah çelenk bırakan dernekler Kaymakam Çakmak'ı istifaya davet etti.
GÜNCEL ‘Devlet, dedelerin maaşını ödeyebilir’

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün: "Cemevindeki elektrik ve su giderleri diğer ibadethanelerde olduğu gibi ödenmesi gerekiyorsa bu ödenebilir, bunda sorun yok. Cemevlerindeki dedelerin birtakım mali yükümlülüklerinin devlet tarafından karşılanması gerekiyorsa, bu karşılanabilir"